Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jednání o dohodě s Íránem budou pokračovat

Hasan Rúhání, íránský prezident
Hasan Rúhání, íránský prezident
Foto: kremlin.ru

Vídeň - Jednání s mocnostmi o ekonomickém balíčku, jehož cílem je zachování jaderné dohody z roku 2015, budou po dnešních rozvorech ve Vídni pokračovat. Podle agentury Reuters to řekl náměstek íránského ministra zahraničí Abbás Arakčí. Bílý dům začátkem května účast Spojených států v jaderné dohodě vypověděl. Dnešní rozhovory byly prvním společným setkáním zbývajících signatářů.

"Dosud vyjednáváme ... zjišťujeme, zda nám mohou nabídnout balíček, který by splňoval výhody zrušení sankcí a dalším krokem bude zajistit záruky... a právní i politické závazky od zbývajících signatářů dohody," uvedl Arakčí po rozhovoru se svými protějšky z Británie, Francie, Německa, Číny a Ruska.

Spojené státy od jaderné dohody odstoupily 8. května a chystají obnovu protiíránských sankcí. Ve Vídni dnes Íránci jednali se zástupci Británie, Číny, Francie a Ruska, tedy zemí, které dohodu v roce 2015 také podepsaly a nechtějí od ní odstoupit. Šlo o první setkání v tomto formátu od chvíle, kdy americký prezident Donald Trump účast Spojených států vypověděl.

Ruský prezident Vladimir Putin dnes na mezinárodním fóru v Petrohradě řekl, že jednostranná rozhodnutí, jako je vypovězení jaderné dohody ze strany Spojených států, jsou vždy kontraproduktivní a vedou do slepé uličky. Měnění mezinárodních dohod ze strany USA navíc vytváří nedůvěru, dodal podle Reuters ruský prezident.

Francouzský prezident Emmanuel Macron na stejném fóru vyjádřil naději, že se Spojené státy k jaderné dohodě vrátí. Prozatím se ale podle něj budou francouzské společnosti muset rozhodnout, jak reagovat na obnovu amerických sankcí vůči Íránu. I přes rozdílné názory na řadu záležitostí mám s Trumpem pevný vztah a budu s ním nadále spolupracovat, uzavřel Macron podle Reuters.

Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE) ve čtvrtek znovu konstatovala, že Írán dohodu z roku 2015 neporušuje ani po vystoupení USA.

Íránský duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí tento týden zveřejnil seznam íránských požadavků pro zachování účasti Íránu v dohodě. Patří k nim prodej ropy, obchodování s evropskými bankami a záruka ze strany Británie, Francie a Německa, že nebudou usilovat o rozšíření dohody o téma íránského balistického programu a jeho regionálních aktivit, což jsou zásadní požadavky Washingtonu. Pokud tyto tři země tyto požadavky nesplní, obnoví Írán podle Chameneího obohacování uranu na vysokou úroveň, což dohoda zakazuje.

Témata:  Írán diplomacie politici

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 21:33

Julia Navalná je na seznamu 100 nejvlivnějších lidí světa časopisu Time

Julia Navalná, vdova po zesnulém ruském opozičním vůdci Alexeji Navalném, hovořila pro časopis Time o svém rozhodnutí vstoupit do politiky poté, co se objevila na obálce jeho posledního čísla, které je věnováno stovce nejvlivnějších lidí světa.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy