Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Evropa v ohrožení? Uprchlíci se bouří, propukly ostré nepokoje

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Reprofoto Mail Online

Atény - Nepokoje v uprchlickém táboře Moria na řeckém ostrově Lesbos, které propukly v noci na dnešek, si vyžádaly tři zraněné. Migranti odmítají deportaci do Turecka. Napjatá situace je i na dalších místech.

"Ve středu v noci vypukly střety mezi migranty z Afghánistánu a Pákistánu v táboře Moria, které si vyžádaly tři vážně zraněné, kteří museli být převezeni do nemocnice," uvedla policie.

Mluvčí úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky na ostrově Boris Šeširkov sdělil, že při incidentu začaly také hořet stany, ale že dnes dopoledne se již situace uklidnila. "Po podpisu dohody mezi EU a Tureckem (zahrnující zpětné vracení migrantů) jsme opakovaně svědky podobných potyček. Uprchlíci a migranti jsou zklamaní a zoufalí," řekl.

Zdroj: YouTube

Tábor Moria, kde je asi 3000 migrantů, se z registračního bodu pro nově příchozí uprchlíky z tureckého pobřeží proměnil v záchytný tábor obehnaný plotem s ostnatými dráty, kde lidi čeká už rutinní procedura odmítnutí práva na azyl a přípravy na vrácení do Turecka.

Napětí panuje i na dalších řeckých ostrovech na východě Egejského moře, kde celkově uvízlo asi 8500 uprchlíků a migrantů. Znepokojeni jsou i místní obyvatelé, kteří se obávají, že v nastávající sezóně nedorazí turisté.

Témata:  Řecko uprchlíci uprchlické tábory

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 19:30

Situace na frontě se stále zhoršuje, přiznala ukrajinská armáda

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy