Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Íránu to vře, vláda hrozí "rozhodným potlačením" nepokojů

Hasan Rúhání
Hasan Rúhání
Foto: EuroNews **www.euronews.com**

Teherán - Íránské bezpečnostní síly v zemi "rozhodně potlačí" jakékoli nepokoje, kterých by mohly využít Spojené státy či jiní nepřátelé. Prohlásil to dnes mluvčí íránského ministerstva spravedlnosti. Spojené státy na začátku května odstoupily od mezinárodní jaderné dohody s Teheránem a chystají obnovu protiíránských sankcí. To vyvolalo v minulých dnech v Íránu nepokoje a vyhnalo do ulic tisíce lidí a příslušníků různých skupin, od učitelů až po řidiče nákladních aut.

Při protestu v polovině května v jihoíránském Kázerúnu zahynuli nejméně dva lidé. Účastníci demonstrace tehdy zapálili policejní stanici. Jak poznamenala agentura Reuters, íránské vládnoucí elity se obávají opakování nepokojů z konce prosince loňského roku, kdy lidé demonstrovali ve zhruba 80 městech kvůli špatné ekonomické situaci. Protesty postupně přerostly v protivládní demonstrace.

"Soudní a bezpečnostní síly... budou rozhodně čelit jakékoli skupině či jednotlivci, kteří budou chtít ohrozit bezpečnost země," uvedl mluvčí íránského ministerstva spravedlnosti Gholámhosejn Mohsen Edžeí.

"Vyzývám rodiny, aby zabránily tomu, že budou jejich děti oklamány psychologickou válkou... vedenou nepřítelem, zejména sionisty (Izraelem) a Američany," dodal.

Témata:  Írán demonstrace Hasan Rúhání

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 9:47

Rusko podle Německa vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu

Rusko podle německého ministra obrany Borise Pistoriuse vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu. Uvedl to v televizi ARD.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy