Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Opakujte prezidentské volby, žádá EU Venezuelu

Nicolás Maduro, venezuelský politik, který se 8. března 2013 stal prozatímním prezidentem země.
Nicolás Maduro, venezuelský politik, který se 8. března 2013 stal prozatímním prezidentem země.
Foto: larepublicaonline.com

Brusel - Ministři zahraničí zemí EU dnes vyzvali k novým prezidentským volbám ve Venezuele, které by se konaly podle mezinárodně uznávaných demokratických standardů. V přijatých závěrech také v této souvislosti upozornili na možnost dalších sankcí vůči představitelům této jihoamerické země.

Nedávné prezidentské volby ve Venezuele vyhrál dosavadní prezident Nicolás Maduro. Hlasování ovšem bojkotovala velká část opozice a jako nedemokratické je kritizovala řada zemí regionu. Spojené státy už kvůli dění kolem voleb zpřísnily sankce vůči Venezuele a obě země si vzájemně vyhostily diplomaty.

EU je přesvědčena, že "volby a jejich výsledek postrádají jakoukoliv věrohodnost", protože proces hlasování nedával záruky, že volby budou demokratické.

Unie už loni v prosinci začala proti Venezuele uplatňovat zbrojní embargo a zákaz prodeje techniky a vybavení, které by mohly sloužit k vnitřním represím. V lednu zmrazila majetek a zakázala cesty do unie sedmi lidem, které spojuje s nerespektováním právního státu a s porušováním lidských práv v zemi.

Témata:  Venezuela EU Nicolas Maduro

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 16:53

Ukrajina tlačí na spojence: Kdyby nám Západ poskytl podporu jako Izraeli, taky jsme se ubránili

Úspěch Izraele a jeho spojenců, kterým se v noci na neděli ve velké míře podařilo zmařit masivní útok íránských raket a dronů, naznačuje, čeho by Ukrajina mohla dosáhnout proti ruským vzdušným útokům, pokud by měla větší podporu od svých partnerů. V reakci na nejnovější vývoj na Blízkém východě to v pondělí podle agentury AP uvedl ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy