Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zemřel francouzský průmyslník a politik Serge Dassault

Francie
Francie
Foto: Pixabay

Paříž - Ve věku 93 let dnes zemřel jeden z nejbohatších Francouzů. O úmrtí průmyslníka a konzervativního politika Serge Dassaulta informovaly s odvoláním na nejmenované zdroje televize BFM-TV a agentura AFP. Příčinou smrti bylo podle těchto zdrojů selhání srdce.

Dassault stál v čele stejnojmenné podnikatelské skupiny vytvořené jeho otcem Marcelem, pod níž patří výrobce letounů Dassault Aviation, softwarová společnost Dassault Systèmes nebo deník Le Figaro. Magazín Forbes letos jeho majetek stanovil na 19 miliard eur (490 miliard Kč) a zařadil jej na čtvrté místo v žebříčku nejbohatších Francouzů. V celosvětovém měřítku byl na 57. pozici.

Kromě ekonomických aktivit byl Dassault činný také v politice. Mezi lety 1995 a 2009 zastával funkci starosty v městečku Corbeil-Essonnes nedaleko Paříže. Dvakrát byl za departement Essonne zvolen i do francouzského Senátu.

V posledních letech měl průmyslový magnát problémy s justicí a příští týden mělo začít odvolací řízení v procesu kolem údajných daňových podvodů. V únoru 2017 jej soud uznal vinným ze zatajování zahraničních účtů, za což dostal pokutu dva miliony eur (přes 51 milionů Kč). Dále nemohl po dobu pěti let zastávat volenou funkci.

Témata:  Francie Serge Dassault

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy