Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump uctil na twitteru památku obětí válek, za komentář sklidil kritiku

Donald Trump
Donald Trump
Foto: kremlin.ru

Washington - Americký prezident Donald Trump dnes na Arlingtonském národním hřbitově nedaleko Washingtonu uctil památku obětí válek. Za přítomnosti kongresmanů, členů vlády, generality, veteránů a rodin pozůstalých prohlásil, že Američané "se snaží být hodni obětí těch, kdo vlasti věnovali to nejcennější".

Den obětí válek, který je v USA státním svátkem, Trump komentoval na twitteru. "Ti, kdo padli za naši velkou zemi, by byli velmi šťastni a hrdi na to, jak dobře si naše země dnes vede. Nejlepší ekonomika za desetiletí, nejnižší nezaměstnanost mezi černochy a Hispánci v dějinách (a žen v 18 letech), přebudování armády a mnoho dalšího. Pěkné!" napsal prezident.

Jeho vzkaz pobouřil některé Američany, podle nichž Den obětí válek není vhodnou příležitostí pro prezidentskou samochválu, pro mnohé navíc problematickou. "Tento den, jediný z celého roku, by neměl být o komkoli z nás," reagoval na Trumpův tweet Martin Dempsey, šéf sboru náčelníků štábů za prezidenta Baracka Obamy.

John Kirby, bývalý mluvčí Obamovy vlády, označil Trumpův komentář za "jeden z nejnevhodnějších, nejneotesanějších a nejfalešnějších, jaké vrchní velitel v tento den mohl pronést".

Témata:  Donald Trump USA válka

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:21

Izrael pokračuje s přípravami ofenzivy do Rafáhu. Už staví stany pro civilisty

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy