Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Salmonela se údajně dostala do desítek školních jídelen v Belgii

Belgie, Brusel
Belgie, Brusel
Foto: Pixabay

Brusel - V desítkách belgických škol, které ve svých jídelnách podávají výrobky ze stejného lahůdkářství, se zřejmě rozšířila salmonelóza. Zdravotní problémy už má přes 200 školáků, přičemž ve 129 případech byla salmonelóza potvrzena. Informovala o tom dnes agentura AFP.

Nákaza se rozšířila mezi žáky 38 mateřských a základních škol v oblasti měst Kortrijk a Oudenaarde na západě Belgie. Celkem evidují úřady od minulého týdne 225 nemocných dětí, které trápí horečky a zvracení. "U 129 z nich je salmonelóza potvrzena na 100 procent," řekl mluvčí Vlámské agentury pro péči a zdraví Joris Moorens.

Zdroj nákazy zatím nebyl určen, avšak všechna zasažená zařízení nakupují potraviny od stejného výrobce lahůdek v nedalekém Harelbeke. Podnik byl preventivně zavřen, zatímco se čeká na výsledky analýz.

Salmonelózu způsobují bakterie rodu Salmonella nacházející se v trávicích traktech zvířat. Ty mohou kontaminovat lidskou potravu například při nedostatečné tepelné úpravě pokrmů, nejčastějším zdrojem nákazy jsou masné výrobky nebo vajíčka. Následná nemoc se projevuje průjmy, horečkou, zvracením a bolestí hlavy.

Témata:  Belgie salmonelóza jídlo

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 10:02

Izrael kritizuje zprávu o neutralitě UNRWA

Izrael kritizuje zprávu o neutralitě Agentury OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA). Ta přišla v pondělí s informacemi, že Tel Aviv nikdy nevyjádřil obavy ze zaměstnanců UNRWA, jejichž seznam dostává každoročně od roku 2011.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy