reklama

"Ta samá vláda, jejíž politika zničila lidi i hospodářství, znovu nakládá pracujícím a důchodcům na hřbet nová neúnosná opatření," uvedla v prohlášení organizace GSEE.

Největší řecké aerolinky Aegean a Olympic Air zrušily tři páry letů, pět desítek dalších bylo přesunuto. Do práce nepřišli ani novináři. Námořní svaz (PNO) informoval, že lodě po celé zemi dnes zůstanou v přístavech. Časově byl omezen provoz veřejné dopravy; dispečeři letového provozu dopoledne stávkovali tři hodiny.

Řecko se v květnu 2010 ocitlo na pokraji státního bankrotu a muselo požádat Evropskou unii a Mezinárodní měnový fond (MMF) o úvěrovou pomoc. Třetí záchranný balíček za 86 miliard eur (2,2 bilionu Kč) má vypršet letos v srpnu, po tomto datu by si Řecko mělo začít opět půjčovat samo na finančních trzích.

Řecký parlament v lednu schválil soubor nových reformních opatření, která jsou podmínkou pro pokračování zahraniční finanční pomoci. Změny se dotýkají daní, energetiky i práce. Vedou k restrukturalizaci sociálních dávek na děti, zavádějí nové postupy pro uzavírání a splácení půjček a také ztěžují odborům možnost vyhlašovat stávku.

"Pro pracující, důchodce a nezaměstnané neplyne z konce třetího záchranného balíčku v srpnu 2018 automaticky začátek prosperity, naopak začátek dalších nesnází," uvedl svaz PNO.