Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sopka Kilauea může bouřit měsíce. Oblaka kouře a popílku se dostala až 6400 kilometrů od Havaje

Havajská sopka Kilauea
Havajská sopka Kilauea
Foto: usgs.gov

Honolulu - Havajská sopka Kilauea stále nepolevuje v aktivitě a za poslední dva dny její láva zničila dvě desítky domů. Dnes o tom informovala zpravodajská stanice CNN s tím, že oblaka kouře a popílku se z Havaje dostala až na 6400 kilometrů vzdálené Mariánské ostrovy.

Kilauea bouří již několik týdnů a podle odborníků je možné, že tento stav potrvá i měsíce. Láva, která uniká z několika puklin, dosud zničila přes 70 domů, silnici a ohrožuje geotermální elektrárnu. Odborníci z preventivních důvodů kvůli možnému úniku nebezpečných plynů elektrárnu odstavili a vrty zapečetili.

Sopka neohrožuje jen své bezprostřední okolí, ale oblaka kouře s popílkem se rozšířila napříč Tichým oceánem. Dorazila také na Guam, který je součástí Mariánských ostrovů. Úřady zde vyzvaly obyvatele s dýchacími potížemi, aby se vyvarovali pobytu venku. S komplikacemi kvůli špatné viditelnosti musí počítat i piloti z místní americké základny.

Nové varování vydaly také havajské úřady; tentokrát se týká takzvaných vlasů Pele, což jsou dlouhá vlákna vulkanického skla vznikajícího z lávy. Vlákna, která dostala jméno po havajské bohyni ohně Pele, jsou velmi jemná a křehká a mohou poranit oči a plíce.

Sopka Kilauea na ostrově Havaj, který je znám i jako Velký ostrov, je vysoká 1200 metrů a je jedním z nejaktivnějších vulkánů na světě. Aktivitu vykazuje prakticky nepřetržitě od roku 1983, v devadesátých letech minulého století láva z této sopky zničila na 200 domů. V roce 1955 činnost vulkánu komplikovala obyvatelům ostrova život téměř tři měsíce.

Témata:  sopka Kilauea Havajské ostrovy

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy