reklama

Ruský novinář Arkadij Babčenko není mrtvý. Objevil se na tiskové konferenci, na které ujistil, že se mu daří dobře. Omluvil se veřejnosti za to, co se kolem něj v posledních hodinách dělo.

Podle bezpečnostních složek byla jeho "vražda" zinscenována, aby Kyjev odhalil agenty. Podle šéfa bezpečnostní služby dostala Ukrajina informaci, že se Rusové pokusí Babčenka zavraždit  a proto se touto akcí rozhodli jeho smrti zabránit. 

Podle médií také Rusové najali na vraždu Babčenka ukrajinského občana, který dostal zaplaceno 40 tisíc dolarů. Nájemného vraha už policisté zadrželi.

Podle původních informací byl Babčenko několikrát střelen do zad na prahu svého kyjevského bytu a zemřel v sanitce cestou do nemocnice. Smrt ruského novináře včera potvrdila i policie s tím, že útok oznámila Babčenkova manželka, která svého muže našla v tratolišti krve.

Organizátora novinářovy vraždy, jímž je ukrajinský občan a prostředník ruských tajných služeb, zatkly ukrajinské bezpečnostní složky dnes odpoledne v Kyjevě, uvedl podle agentury Interfax-Ukrajina šéf SBU. Vyhlédnutému vykonavateli útoku organizátor nabídl jako odměnu 30.000 amerických dolarů (670.000 korun) a jako zálohu mu vyplatil 15.000 dolarů. Samotný organizátor zločinu podle Hrycaka dostal od ruské strany 10.000 dolarů.

Organizátor na výkon vraždy naverboval muže, který se v minulosti na straně ukrajinských vládních sil účastnil protipovstalecké operace na východě Ukrajiny, uvedl Hrycak. Plánovaná vražda Babčenka byla podle něj součástí velké operace, jejíž cílem je zlikvidovat opozičně smýšlející Rusy a to především novináře a blogery, kteří otevřeně kritizují ruskou vládu.

Najatý organizátor měl mimo jiné na starosti zakoupit za ruské peníze zbraně a munici, pro jejichž uložení měl na území Ukrajiny vytvořit sklad. Objednat měl zhruba 300 útočných pušek kalašnikov, stovky kilogramů trhaviny a neomezený počet nábojů, napsal list Ukrajinska pravda. Po vraždě Babčenka měl organizátor v plánu odjet přes třetí zemi do Ruska.

Babčenko svého času působil jako válečný zpravodaj v Donbasu na východě Ukrajiny a podle šéfredaktora listu Moskovskij komsomolec podporoval stanoviska ukrajinských úřadů vůči Rusku ohledně konfliktu v Donbasu, anexe Krymu či sestřelení civilního letu MH17 nad východní Ukrajinou.

Ukrajinský generální prokurátor Jurij Lucenko dnes zároveň oznámil, že vykonavatel novinářovy vraždy s ukrajinskými úřady od počátku spolupracoval. V případu tak bude vystupovat jako svědek. "Ve chvíli, kdy se ukrajinská služba bezpečnosti (SBU) dozvěděla o plánovaném činu, jsme byli schopni navázat spolupráci s osobou, jíž byl výkon vraždy nabídnut... Vykonavatel tak byl součástí operace, jejímž cílem bylo usvědčit organizátora a dozvědět se více informací o objednavateli," řekl dnes podle agentury Unian Lucenko.