reklama

"Reportéři bez hranic vyjadřují své nejhlubší rozhořčení v souvislosti s manipulací ukrajinských tajných služeb, což je novým krokem informační války. Pro vládu je vždy velmi nebezpečné hrát si s fakty, zvláště pak využívat novináře pro své falešné zprávy," napsal dnes na svém twitteru generální tajemník RSF Christophe Deloire.

Mezinárodní organizace Výboru na ochranu novinářů (CPJ) postupy Kyjeva označil za bezprecedentní a požádala úřady, aby vysvětlily důvody takto drastických opatření. Podle koordinátorky evropské a asijské pobočky organizace Niny Ognjanovové plánuje výbor událost prošetřit.

Ruské tajné služby podle ukrajinské kontrarozvědky SBU nařídily útok na Babčenka. Policie už zadržela ukrajinského občana, který údajně z ruského popudu vraždu organizoval a sehnal jejího vykonavatele.

Postup ukrajinských činitelů kritizují i někteří novináři po celém světě. Podle nich tím Kyjev napomohl prokremelské propagandě a šíření falešných zpráv. "Provokace a cirkus. Samozřejmě, že okamžitě obvinili Rusko, aniž (případ) prošetřili. Ukrajina zinscenováním smrti Babčenka dala ruské státní televizi obrovský dárek," komentoval zvláštní operaci SBU na twitteru zpravodaj britského listu The Daily Telegraph v Rusku Alec Luhn.

"Babčenko je blbec a my všichni jsme osli, že jsme tomu uvěřili," uvedl ruský novinář Alexej Kovaljov. "Nemůžu se rozhodnout, jestli je to nejgeniálnější nebo velkolepě hloupá zpráva, o níž jsem kdy slyšel. Myslím, že obojí," přidal se moskevský zpravodaj pro Financial Times Max Seddon.

Analytik Mark Galeotti upozorňuje na to, že Kreml získal do budoucna skvělý podklad pro vlastní argumentaci. "Když bude zabit někdo další, Rusko může hrát hru 'jak víte, že se to doopravdy stalo?'" řekl expert.