Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rakousko a Balkán řeší rostoucí počet migrantů

Rakouská vlajka
Rakouská vlajka
Foto: Pixabay

Vídeň - Rakousko a balkánské státy řeší rostoucí počet migrantů v jihovýchodní Evropě. Ve Vídni to dnes řekl rakouský ministr vnitra Herbert Kickl, jenž hovořil se svými protějšky z Albánie, Bosny a Hercegoviny, Chorvatska, Kosova, Makedonie, Řecka, Slovinska a Srbska. Všichni podle Kickla chtějí zabránit obnovení pohybu běženců do střední Evropy.

Ministři se shodli na "operativním a politickém plánu," citovala Kickla agentura DPA. Konkrétní opatření budou předmětem schůzky 6. června ve Slovinsku.

Rakousko podle Kickla v případě vyhrocení situace zavře hranice, "aby se neopakovala krize z let 2015/2016". Tehdy se do Rakouska dostaly po takzvané balkánské trase z Řecka desetitisíce migrantů. Většina z nich ale pokračovala v cestě do Německa.

Kickl je členem protiimigrační Svobodné strany Rakouska (FPÖ). Rakousko od července převezme předsednictví EU a boj proti nelegální migraci učiní jednou ze svých priorit.

Do Albánie a Černé Hory dorazilo do konce května tolik migrantů, jako za celý loňský rok. Řekl to mluvčí Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR). V Bosně pobývá přibližně 5000 běženců hlavně ze Sýrie, Afghánistánu a Pákistánu. V Řecku je kolem 60.000 registrovaných migrantů, kteří často nechtějí čekat na azylové řízení a snaží se dostat dál do Evropy.

Témata:  Rakousko Srbsko

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 14:49

Soud s Trumpem startuje. 12 porotců rozhodne o jeho osudu

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy