Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Egypt dostal od Francie první ze dvou válečných lodí

Dixmunde - Třída Mistral je třída vrtulníkových výsadkových a velitelských lodí francouzského námořnictva (francouzské označení je BPC – Bâtiments de Projection et de Commandement).
Dixmunde - Třída Mistral je třída vrtulníkových výsadkových a velitelských lodí francouzského námořnictva (francouzské označení je BPC – Bâtiments de Projection et de Commandement).
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Paříž - Francie dnes předala Egyptu první ze dvou moderních válečných lodí Mistral. Původně si je objednalo Rusko, po vypuknutí ukrajinské krize ale ze smlouvy sešlo.

Loď, která může převážet a nasazovat do bojů vrtulníky a tanky, vypluje do Egypta z přístavu Saint-Nazaire v příštích dnech. Egyptská posádka má 180 členů, kteří zde od února prodělali příslušný výcvik. Druhý Mistral má Francie předat Egyptu v průběhu září, upřesnil web listu La Tribune.

Zdroj: YouTube

Kontrakt v hodnotě asi 1,2 miliardy eur (32,4 miliardy Kč) Francie uzavřela v roce 2011 s Ruskem. Francouzský prezident François Hollande v září 2015 oznámil, že se na prodeji lodí dohodl se svým egyptským protějškem Abdal Fattáhem Sísím. Podle francouzských vládních zdrojů Káhira za lodě zaplatí 950 milionu eur (asi 26,7 miliardy Kč), tedy méně něž měli zaplatit Rusové.

"Francie se rozhodla uvažovat o Egyptu, který je významným hráčem na Blízkém východě. Jeho stabilita je nezbytná a Egypt očekává od Francie podporu," řekl Hollande k lodím Mistral před zářijovým podpisem kontraktu s Káhirou.

Témata:  Francie lodě třídy Mistral Egypt

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:40

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy