Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Slovensko neplní závazky vůči rozvojovým zemím

Bratislava, Slovensko - Pohled na Most SNP z terasy Národnej rady SR
Bratislava, Slovensko - Pohled na Most SNP z terasy Národnej rady SR
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Bratislava - Slovensko loni vyčlenilo více peněz na programy pomoci rozvojovým zemím, Bratislava v této oblasti ale nadále neplní své dřívější závazky. Slovenské ministerstvo zahraničí to uvedlo v materiálu o rozvojové pomoci, v jejímž rámci se Slovensko zaměřilo například na řešení příčin migrace v zemích původu uprchlíků.

Slovensko prostřednictvím grantů a také příspěvků do mezinárodních organizací vynaložilo loni na rozvojovou pomoc 99,4 milionu eur (přes 2,5 miliardy korun), což ve srovnání s předchozím rokem představuje nárůst o 4,4 procenta.

Navzdory zvýšení příspěvků v absolutním vyjádření, v poměru k výkonu ekonomiky oficiální rozvojová pomoc Slovenska mírně klesla na 0,12 procenta hrubého národního důchodu (HND). Slovensko se dříve zavázalo vydávat na pomoc rozvojovým zemím a na související programy 0,17 procenta HND do roku 2010 a 0,33 procenta do roku 2015. Podle slovenského ministerstva zahraničí své závazky v této oblasti neplní ani další novější členské země EU.

Z údajů Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj vyplývá, že Česká republika loni dala na rozvojovou pomoc 0,13 procenta výkonu ekonomiky. V čele žebříčku sledovaných zemí EU bylo Švédsko s podílem 1,01 procenta HND.

Témata:  Slovensko rozvojové země peníze

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 8:55

Francie omezí kvůli olympiádě lety, povolá vzdušné taxíky

Během slavnostního zahájení olympijských her dne 26. července bude nad regionem Paříže po dobu šesti hodin uzavřena obloha v rámci rozsáhlé bezpečnostní operace. Oznámilo to vedení pařížských letišť, uvedla agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy