Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Španělsko má oficiálně nového premiéra Rajoye i vládu

Vlajka Španělska
Vlajka Španělska
Foto: Pixabay

Madrid - Ve španělském úředním věstníku dnes vyšly dva královské dekrety. Jedním se prohlašuje za odvolanou dosavadní vláda premiéra Mariana Rajoye, které v pátek poslanci vyslovili nedůvěru, a druhým jmenuje panovník Felipe VI. novým španělským premiérem Pedra Sáncheze.

Ten má dnes dopoledne do rukou krále složit přísahu. Dnes se také ujme úřadu nová katalánská vláda separatistického premiéra Quima Torry, čímž končí po sedmi měsících přímá správa Madridu nad Katalánskem, zavedená kvůli snaze předchozí vlády o nezávislost regionu.

Slavnostní přísahy socialisty Sáncheze se v královském paláci v Madridu zúčastní mimo jiné předsedkyně dolní komory parlamentu Ana Pastorová a předseda Senátu Pío García Escudero. Na rozdíl od minulých let nebude zřejmě přítomen bývalý premiér, tedy Mariano Rajoy, jehož vláda se v pátek stala první v historii země, jíž poslanci vyslovili nedůvěru.

Ceremoniálu se ale zúčastní ministr spravedlnosti v demisi Rafael Catalá, který bude přítomen jako notář. Všichni dosavadní ministři Rajoyovy vlády zůstavají jako ministři v demisi v čele příslušných resortů, dokud Sánchez nejmenuje svou vládu. Seznam jeho vlády musí rovněž vyjít v úředním věstníku a ministři pak složí přísahu také před králem.

Sánchez si dnes může vybrat, zda bude přísahat před králem jen na španělskou ústavu, či zda tak učiní i v přítomnosti náboženských symbolů (bible a kříže). Tuto možnost volby připustil nový král Felipe VI. Podle španělského deníku ABC si na rozdíl od svého předchůdce zvolí socialista Sánchez zřejmě jen ústavu.

Témata:  Španělsko Mariano Rajoy

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 12:54

Babiš sepsul migrační pakt EU. Fialu a Rakušana obvinil ze zrady na Česku

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy