Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Venezuela propustila z vězení 80 politických vězňů

Venezuela, ilustrační foto
Venezuela, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Caracas - Venezuela v sobotu propustila již druhou skupinu vězněných odpůrců režimu prezidenta Nicoláse Madura.

Na svobodu se tak podle úřadů od pátku dostalo již téměř osm desítek disidentů, informovala dnes agentura AFP. Podle opozice ale vláda počet propuštěných uměle navyšuje.

O propuštění disidentů rozhodl socialistický prezident Nicolás Maduro, který byl v květnu znovu zvolen do čela státu. Po vítězství ve sporném hlasování oznámil, že chce usmířit národ, mimo jiné právě prostřednictvím propouštění členů opozice.

V pátek venezuelské úřady informovaly o propuštění 39 odpůrců Madurova režimu, většinou odsouzených za účast na protivládních protestech v letech 2014 a 2017, během kterých se podle úřadů dopouštěli násilí. Ve skupině propuštěné v sobotu bylo 40 lidí.

Podle kritiků venezuelského režimu vláda ale údaj o počtu propuštěných uměle navýšila, když na seznam zařadila i lidi, kteří se z vězení dostali již dříve a osoby, které podle nich nejsou politickými vězni.

Témata:  Venezuela

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 15:57

Evropa je smrtelná, varuje Macron. Vyzval k většímu zbrojení

Francouzský prezident Emmanuel Macron v projevu na pařížské Sorbonně zdůraznil potřebu posílení obrany Evropy a zvýšení vlastní zbrojní produkce jako odpověď na globální bezpečnostní hrozby. Uvedl to server France24.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy