Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Velryba, která pozřela osm kilogramů plastu, uhynula

Velryby, ilustrační fotografie
Velryby, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Bangkok - Asi 80 kusů plastových odpadů o váze osmi kilogramů bylo objeveno v žaludku velryby, která uhynula u thajského pobřeží po pěti dnech marných pokusů veterinářů o její záchranu.

Oznámila to dnes agentura Reuters s odvoláním na thajský Úřad pro námořní a pobřežní zdroje.

Sameček kulohlavce černého byl objeven v pondělí v jižní provincii Songchlá. Ošetření ji poskytl tým veterinářů. V pátek velryba vyplivla pět plastových tašek a později uhynula, uvedl thajský úřad na svém webu. Při pitvě bylo v jejím žaludku nalezeno dalších 80 igelitek a dalších plastových předmětů.

"Tyto odpadky způsobily velrybě nevolnost a znemožnily jí lovit potravu," uvedl úřad.

Jeho šéf Jatuporn Buruspat řekl agentuře Reuters, že jeho úřad chce využít případu uhynulé velryby k posílení veřejného povědomí o problému plastových odpadů v mořích, které mají na svědomí každoročně životy stovek živočichů. 

Témata:  velryby Thajsko

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.