Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Masakr na náměstí Nebeského klidu? Američané chtějí, aby Peking zveřejnila počet obětí

Čína
Čína
Foto: Pixabay

Peking - Brutální zásah proti prodemokratickým demonstrantům na pekingském náměstí Tchien-an-men v roce 1989 je dodnes v centru pozornosti, jelikož o něm Peking prakticky mlčí. Spojené státy nyní vyzvaly Čínu, aby zveřejnila podrobnosti o lidech, kteří byli zabiti či zatčeni.

Výzvu zveřejnil v prohlášení vydaném k výročí masakru ze 4. června americký ministr zahraničí Mike Pompeo. 

USA apelují na Čínu, aby poskytla informace o lidech, kteří se od zásahu čínské armády proti demonstrantům pohřešují. Washington také vyzývá, aby čínská vláda propustila občany, kteří jsou vězněni za své snahy udržet vzpomínky na potlačení protestu v povědomí veřejnosti.

Čínská armáda poslala v noci na 4. června 1989 tanky proti demonstrantům. Zahynuly stovky, možná až tisíce studentů, aktivistů i dalších občanů. Úřady následně pozatýkaly více než 1600 lidí po celé zemi. O demonstracích se však dosud nepíše v žádných čínských učebnicích a toto téma je v Číně nadále tabuizováno.

"Jak napsal Liou Siao-po ve svém projevu u příležitosti obdržení Nobelovy ceny v roce 2010, který byl přečten v jeho nepřítomnosti, 'duchové obětí ze 4. června stále nenašli klid'," uvedl Pompeo s odvoláním na čínského disidenta Liou Siao-poa, který si od roku 2009 odpykával jedenáctiletý trest za podvracení státní moci a loni v červenci zemřel na rakovinu

Zatímco v Číně se o událostech ze 4. června 1989 nemluví, výročí si každoročně připomínají aktivisté po celém světě, včetně Hongkongu a Tchaj-wanu. 

Témata:  masakr na Tchien-an-men USA Čína

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy