Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Teherán zaútočí desetkrát silněji, pokud se stane terčem agrese, varuje íránský duchovní vůdce

Írán
Írán
Foto: Pixabay

Teherán - Írán bude reagovat, pokud se stane terčem útoku, a to mnohonásobným odvetným úderem. Oznámil to dnes íránský nejvyšší duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí.

Duchovní zdůraznil, že íránský balistický program je nezbytný pro obranu země, píše agentura Reuters. „Teherán zaútočí desetkrát silněji, pokud se stane terčem agrese. Nepřátelé nechtějí, aby byl Írán v regionu nezávislý. Nadále budeme podporovat utlačované národy. Naši odpůrci proti nám zahájili ekonomickou a psychologickou válku a nové americké sankce jsou její součástí," uvedl Chameneí.

Uvedl také, že Írán nemá v úmyslu omezit svůj vliv na Blízkém východě a vyzval arabskou mládež, aby se postavila tlaku USA. „Mladí Arabové, měli byste podniknout kroky a být iniciativní, abyste kontrolovali vaší budoucnosti ... Některé regionální země se chovají jako nepřátelé jejich vlastních lidí," uvedl podle listu The Jerusalem Post v narážce na některé arabské státy z Perského zálivu, které patří mezi partnery USA a které podporují povstalce bojující o svržení syrského prezidenta Bašáda Asada, blízkého spojence Teheránu.

USA zostřily svůj postoj vůči Íránu kvůli sporu o jeho jaderný program. Nové sankce proti Íránu zaměřily na jednotlivce a firmy, jež financují íránské gardy, na guvernéra centrální banky a také na osoby, které pomáhají šíitským povstalcům v Jemenu.

Chameneí dnes opět mluvil o tom, že to není něco, o čem je možné vyjednávat. „Někteří Evropané mluví o omezení našeho programu obranných raket. Říkám Evropanům: Omezení naší raket je jen sen, který se nikdy nestane skutečností,“ řekl v televizním projevu.

Rozšíření sankcí je důsledkem toho, že se americký prezident Donald Trump rozhodl odstoupit od mnohostranné dohody o íránském jaderném programu z roku 2015. Ta umožnila zmírnění protiíránských sankcí výměnou za ústupky Íránu v jeho jaderném programu, který byl podle obav Západu zaměřen vojensky.

Trump dohodu dlouhodobě kritizoval a mimo jiné poukazoval na to, že se nevztahuje na íránský balistický program. Ostatní signatáři dohody (Británie, Francie, Rusko, Čína, Německo, EU) chtějí ujednání z roku 2015 nadále dodržovat.

Témata:  Alí Chameneí Írán USA

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 21:04

Češi pracují na zajištění další munice pro Ukrajinu, přiznal Fiala

Česko má nasmlouváno 180 tisíc kusů dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu a pracuje na zajištění dalších 300 tisíc kusů, prozradil premiér Petr Fiala (ODS) britskému deníku Financial Times. Evropa musí podle Fialy posílit také vlastní obranu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy