Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Azylová reforma dál rozděluje EU. Dnešní jednání zřejmě průlom nepřinese

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Lucemburk - Země EU se dosud nedohodly na reformě azylového systému a ani od dnešního jednání ministrů vnitra osmadvacítky nelze očekávat průlom. Atmosféra se navíc zhoršila po nedávných volbách v Itálii a Slovinsku, které vyhrály euroskeptické a protiuprchlické strany.

Schůzka může být podle bulharského ministra vnitra Valentina Radeva jen dobrým základem k podobné diskusi unijních prezidentů a premiérů na summitu koncem měsíce.

Novým italským ministrem vnitra je šéf protiimigrační a euroskeptické Ligy Matteo Salvini. Ten sice dnes ještě do Lucemburku nedorazil, dopředu se ale nechal slyšet, že Řím odmítá Bulharskem předložený zatím poslední pokus o kompromis. Itálie se tak jednoznačně zařadila mezi státy, které dohodu odmítají, byť z opačných důvodů než středoevropské země jako Maďarsko, Polsko či Česká republika.

Právě zjevná nemožnost najít dohodu ještě před červnovým summitem bloku dnes vedla komisaře pro vnitro Dimitrise Avramopulose k poznámce, že "kvůli prodloužení vyjednávání o pár týdnů se svět nezboří".

S prvním návrhem reformy azylového, takzvaného dublinského systému, přišla Evropská komise v květnu 2016 a od té doby si na hledání konsensu vylámala zuby předsednictví Nizozemska, Slovenska, Malty i Estonska. Hledaná reforma je přitom podle Avramopulose jen "částí větší skládačky", kterou unie reagovala na migrační krizi let 2014 a 2015. "Za tři roky jsme udělali velký pokrok," míní komisař.

Lucemburský ministr vnitra Jean Asselborn při příchodu s unaveným úsměvem poznamenal, že ho teď čeká už 33. kolo diskusí o reformě. "Mám pochybnosti, že se dnes dostaneme ke kompromisu. Určitě bude do Velikonoc. Akorát nevím, kterého roku," řekl.

Témata:  EU uprchlíci

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 15:09

Policie vyšetřuje napadení v pražském servisu, jeden člověk je po smrti

Pražská policie vyšetřuje napadení v autoservisu v Řepích, ke kterému byli přivoláni i lidé z oddělení vražd. Hrůzný čin si totiž vyžádal úmrtí jedné osoby. Strážci zákona na místě zadrželi jednoho muže. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy