Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sencov v ruském vězení dál drží hladovku, lékaři mu pohrozili nucenou výživou

Oleg Sencov
Oleg Sencov
Foto: Reprofoto YouTube

Moskva - Ukrajinský režisér Oleh Sencov drží v ruském vězení hladovku od poloviny května a jeho zdravotní stav se postupně zhoršuje. Lékaři dnes varovali, že mu brzy budou muset nasadit nucenou výživu, aby odvrátili selhání orgánů.

Dmitrij Dinze, který svého klienta nedávno navštívil v nápravném zařízení ve městě Labytnangi na Sibiři, uvedl, že v pondělí Sencova odvezli do nemocnice k vyšetření. Podle advokáta dostává injekce s vitamíny a glukózou, mezitím ale zhubnul o osm kilogramů a je ve stavu, kdy mu mohou kdykoliv začít selhávat orgány, především ledviny. 

Sencov hladovkou požaduje osvobodit 64 ukrajinských politických vězňů v ruských věznicích, vlastní osvobození nežádá.

Režisér tvrdí, že se cítí lépe než na začátku hladovky. Nestěžuje si ani na poměry ve věznici, kde mezitím napsal knížku pohádek a román a dokončuje scénář. "Jeho odhodlání mi nahání hrůzu. Nezlomili ho. Je odhodlán vytrvat až do konce," řekl Rádiu Svoboda režisér Askold Kurov, který Sencova navštívil spolu s jeho obhájcem.

Sencova zadržely ruské úřady v květnu 2014 a obvinily jej, že na Krymu, který Rusko anektovalo v březnu 2014, zosnoval teroristické spiknutí. Sencov a jeho společník se podle obžaloby pokusili podpálit dvě kanceláře v Simferopolu. Sencov vinu nepřiznal.

Odsouzen byl v srpnu 2015 jako Rus, protože ruské občanství dostal automaticky "připojením" ukrajinského poloostrova k Rusku, ačkoliv anexi neuznává a považuje se za Ukrajince. 

Témata:  Oleg Sencov Rusko

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy