Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Bruselu zřídili speciální komisi, bude sledovat vyšetřování vražd Kuciaka a Galiziové

Sídlo Evropského parlamentu
Sídlo Evropského parlamentu
Foto: Pixabay

Brusel - Vraždy slovenského novináře Jána Kuciaka a maltské reportérky Daphne Caruanové Galiziové bude sledovat nová poslanecká skupina. Dnes ji zřídil Evropský parlament.

Výbor pro občanské svobody, spravedlnost a vnitřní věci dnes v prohlášení uvedl, že je „znepokojen nedostatkem pokroku" v národním vyšetřování obou kauz, zprávami o zastrašování novinářů a přetrvávajícími obviněními z korupce a podvodů. Podobně se vyjádřila také unijní policejní agentura Europol.

Maltská investigativní reportérka Caruanová Galiziová byla zavražděna loni v říjnu. Pod jejím autem vybuchla nálož, strůjce činu dosud nebyl dopaden. Maltská policie v souvislosti s vraždou Galiziové drží ve vazbě tři osoby, které jsou obviněny z nastražení a odpálení bomby.

Prokurátoři ani policie o motivu vraždy žádná veřejná prohlášení neučinili. Spekuluje se o napojení vrahů na nejvyšší maltské politiky. Podle europoslanců, kteří Maltu navštívili, minulý týden konstatovali, že vyšetřování je "vážně ohroženo".

Dopadeni nebyli ani vrahové Kuciaka a jeho snoubenky. Dvojice byla zastřelena v únoru ve svém domě nedaleko Trnavy. Vedení policie jako nejpravděpodobnější motiv vraždy označilo Kuciakovu investigativní práci.

Témata:  EU Ján Kuciak

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.