Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Španělská vláda bude výrazně proevropská a plná žen

Vlajka Španělska
Vlajka Španělska
Foto: Pixabay

Madrid - Nová španělská vláda v čele se socialistou Pedro Sánchezem bude výrazně proevropská a bude v ní vyrovnaný počet mužů a žen. Diplomacii bude šéfovat Josep Borrell (71), který byl v letech 2004 až 2007 předsedou Evropského parlamentu a je zastáncem pokračování evropské integrace.

Sánchez dnes vpodvečer představí králi Felipemu VI. členy své vlády. Uvádějí to dnes španělská média, která již zveřejnila většinu jmen ministrů.

Sánchez se premiérem stal minulý týden poté, co parlament na návrh socialistů vyslovil nedůvěru konzervativní vládě Mariana Rajoye, jehož Lidovou stranu těžce zasáhly nedávné rozsudky v největší korupční kauze posledních desetiletí.

Ministr zahraničí Borrell, pocházející z Katalánska, hlasitě zastává jednotu svého regionu se Španělskem. Jeho jmenování podle mnohých naznačuje, že Sánchez nemíní vyjít vstříc separatistickým snahám katalánských stran, které jej výměnou za slib otevřenějšího přístupu podpořily při sesazení Rajoye.

List El País s odvoláním na své zdroje napsal, že zveřejněná jména Sánchezovy vlády vzbudila v Bruselu pozitivní reakce. Kromě Borrella se to týká rovněž nové ministryně hospodářství Nadii Calviňové, která míří do Madridu z Bruselu, kde v posledních letech zastávala významné ekonomické posty v rámci Evropské komise.

Mezi další zajímavá jména patří dosavadní prokurátorka zvláštního španělského soudu Dolores Delgadová, která se ve funkci dlouhodobě zaměřovala na činnost radikálních islamistů ve Španělsku. Nyní se stane novou ministryní spravedlnosti. 

Španělská média dosud zveřejnila jména osmičky žen, které mají v kabinetu s očekávaným počtem 16 členů zasednout. Rajoy měl přitom v předchozí vládě pět žen. 

Témata:  Španělsko EU Katalánsko

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy