Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Iráku musí po volbách přepočítat hlasy

Irák, centrum Bagdádu
Irák, centrum Bagdádu
Foto: dia.mil

Bagdád - Irácký parlament se dnes vyslovil pro ruční přepočítání hlasů z parlamentních voleb 12. května. S odkazem na sdělení dvou zákonodárců o tom informovala agentura Reuters.

Irácký premiér Hajdar Abádí v úterý řekl, že ve volbách byly zaznamenány nebezpečné nesrovnalosti a někteří členové volební komise nesmějí bez jeho souhlasu opustit zemi. Při volbách byl poprvé použit elektronický volební systém, který voliče identifikuje podle biometrických znaků a který měl umožnit rychlejší a přesnější sečtení hlasů. Z mnoha volebních okrsků ale přišly stížnosti na podvody a nefunkční volební zařízení.

Parlament hlasoval pro změnu volebního zákona, která umožní ruční přepočítání hlasů, a vyslovil se pro zneplatnění hlasů ze zahraničí a od vysídlených osob v některých iráckých provinciích, uvedli v rozhovoru s Reuters dva iráčtí zákonodárci.

Podle agentury AFP bylo rovněž propuštěno devět členů volební komise a vystřídají je soudci.

Témata:  Irák

Aktuálně se děje

1. května 2024 13:27

Hnutí ANO odstartovalo předvolební kampaň. Zveřejnilo její hlavní témata

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy