Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Španělsko představilo novou vládu, z velké části plnou žen

Vlajka Španělska
Vlajka Španělska
Foto: Pixabay

Madrid - Španělský premiér Pedro Sánchez dnes představil novou vládu. Jednobarevná vláda socialistů je výrazně proevropská.

Ministrem zahraničí byl jmenován bývalý předseda Evropského parlamentu Josep Borrell a ministryní hospodářství Nadia Calviňová, která dosud zastávala významné ekonomické posty v rámci Evropské komise. Ve vládě zasedne poprvé nadpoloviční většina žen a jejím členem se stane také první španělský kosmonaut Pedro Duque.

Nový vládní kabinet tvoří 11 žen a pět mužů. Sánchez svěřil ženám i některé klíčové vládní posty. Vicepremiérkou bude zasloužilá stranička Carmen Calvová, která už v minulosti zastávala funkci ministryně kultury. Mezi další zajímavá jména patří dosavadní prokurátorka zvláštního španělského soudu Dolores Delgadová, která se ve funkci dlouhodobě zaměřovala na činnost radikálních islamistů ve Španělsku. Nyní se stane novou ministryní spravedlnosti. Novou ministryní financí bude María Jesús Monterová.

List El País s odvoláním na své zdroje napsal, že zveřejněná jména Sánchezovy vlády vzbudila pozitivní reakce v Bruselu. Kromě Borrella se to týká Calviňové, která míří do Madridu z Bruselu, kde v posledních letech zastávala významné ekonomické posty v rámci Evropské komise. Od roku 2014 zastávala post generální ředitelky pro rozpočet v Evropské komisi.

Post ministra vědy a inovací zase bude zastávat Pedro Duque, který před lety jako první španělský astronaut opakovaně vyrazil do vesmíru a krátce pobýval na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS).

Španělským ministrem vnitra se stane někdejší soudce Fernando Grande-Marlaska a obrany dosavadní předsedkyně poslaneckého klubu socialistů Margarita Roblesová.

Témata:  Španělsko

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy