Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Muellerův tým se snaží obvinění na Trumpa navléct, tvrdí Giuliani

Donald Trump
Donald Trump
Foto: kremlin.ru

Tel Aviv - Tým vyšetřovatele Roberta Muellera chce podle Rudyho Giulianiho vůči hlavě USA Donaldu Trumpovi obvinění narafičit.

"V Muellerově týmu je skupina 13 kovaných demokratů," řekl Giuliani s tím, že se velmi tvrdě snaží Trumpa dostat do problémů, i když neudělal nic špatného. "Nedokážou se emočně vyrovnat s fakty, že celá věc s ruskou spoluprací se nestala. Snaží se vymyslet teorie o bránění průchodu spravedlnosti," uvedl. Dodal také, že Muellerův tým dosud nepředložil žádný důkaz, že by prezident udělal něco špatného.

Giuliani také připomněl, že Trump má pravomoc vyšetřování zastavit, ale že tak neučiní. O této pravomoci Trump hovořil v minulosti opakovaně a zmínil ji i v pondělí, kdy označil Muellerovo jmenování zvláštním vyšetřovatelem za neústavní. Dodal tehdy, že Muellerův úřad respektuje, protože během kampaně neudělal nic špatného.

O tom, že by zastavení vyšetřování Trumpem bylo nerozumné, v neděli hovořil Giuliani v televizi NBC. Podle amerických právních expertů by takový krok vyvolal v USA ústavní krizi a zřejmě by vyústil v Trumpovo sesazení Kongresem. S tímto názorem souhlasí i Giuliani, podle kterého se proto k omilostnění sebe sama prezident nechystá. Před tímto krokem dnes varoval také republikánský předseda Sněmovny reprezentantů USA Paul Ryan. "Nikdo nestojí nad zákonem," vysvětlil Ryan.

Témata:  USA Robert Mueller Rudy Giuliani Donald Trump

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 18:40

Loňská střelba na FF UK významněji zasáhla kolem 9000 lidí

Loňská tragická střelba na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy (FF UK) a s ní související události psychicky významněji zasáhly kolem 9000 lidí v Česku. Krizovou intervenci jim poskytovaly stovky odborníků. Ve zprávě o poskytnuté psychosociální pomoci to ve čtvrtek uvedla česká policie.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy