Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Oběti zneužívané církví založili mezinárodní iniciativu

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixmac

Ženeva - Bojovníci proti sexuálnímu zneužívání v církvi založili v Ženevě společnou iniciativu End Clergy Abuse (Ukončete zneužívání kněžími, ECA). Přislíbili také pomoc dalším obětem.

Rovněž vyzvali papeže Františka, aby pohnal k odpovědnosti duchovní, kteří se zneužívání dopouštěli.

Známé osobnosti bojující proti sexuálnímu zneužívání v církvi spojily síly ve snaze učinit přítrž zneužívání i beztrestnosti biskupů a dalších církevních hodnostářů, kteří ji umožňují. Iniciativu dnes na tiskové konferenci ohlásila více než desítka jejích členů. Každý z nich přišel s vlajkou své země a odsoudil konkrétního biskupa. Přišli zástupci amerického kontinentu, Afriky i Evropy.

Papež František by měl podle nich znovu zvážit zřízení vatikánského tribunálu, který by pohnal provinilé biskupy k odpovědnosti. Členové iniciativy rovněž slíbili obětem zneužívání na celém světě, že jim pomohou dosáhnout spravedlnosti.

Témata:  církev pohlavní zneužívání dětí sexuální zneužívání

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:16

Zaměstnanci UNRWA tvrdí, že je izraelská armáda po zadržení mučila

Zaměstnanci Agentury OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA), které zadrželi izraelské bezpečnostní složky, hovořili o špatném zacházení a mučení v době zadržení. Upozornil na to ve čtvrtek ředitel UNRWA Philippe Lazzarini, uvedl server The Guardian.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Bývalý americký prezident Donald Trump a jeho gesto na chodbě před soudní síní u Manhattanského trestního soudu v New Yorku (18. dubna 2024).

Soud s Trumpem startuje. 12 porotců rozhodne o jeho osudu

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.