Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump chce omilostnit boxera Muhammada Aliho a další tři tisíce lidí

Muhammad Ali
Muhammad Ali
Foto: Wikimedia Commons

Washington - Prezident USA Donald Trump se chystá omilostnit až tři tisíce lidí včetně bývalého boxerského šampiona Muhammada Aliho. O omilostnění sebe sama, v případě usvědčení v takzvané ruské kauze, ale prý neuvažuje.

Ali byl v roce 1967 odsouzen k pěti letům vězení, pokutě 10.000 dolarů a zákazu účasti v turnajích kvůli rozhodnutí ignorovat povolávací rozkaz do armády během vietnamské války. Argumentoval tím, že účast ve válce, s jejímž vedením nesouhlasil, odporuje jeho náboženskému přesvědčení.

Do vězení slavný boxer nenastoupil, protože nástup byl odložen do ukončení odvolacích procedur. Nejvyšší soud USA v roce 1971 pak rozsudek zrušil. Ali ale kvůli kauze nesměl boxovat v letech, kdy byl na sportovním vrcholu. Předloni zemřel ve věku 75 let.

Plány na omilostnění Aliho právníky udivily. Rozsudek je po verdiktu nejvyššího soudu neplatný a navíc bývalý prezident James Carter už v roce 1977 udělil všeobecnou milost všem Američanům, kteří do války ve Vietnamu odmítli nastoupit.

Trump koncem května omilostnil boxera Jacka Johnsona, prvního černošského mistra světa v supertěžké váze. V roce 1913 Johnsona bělošská porota odsoudila na rok a den za to, že cestoval s přítelkyní. Před sto lety bylo v USA nelegální cestovat s ženami přes hranice jednotlivých států z "nemravných důvodů". Johnsonova přítelkyně, údajně prostitutka, byla běloška.

S milostí pro sebe Trump nepočítá. "I když mám absolutní právo omilostnit sebe sama, nikdy to neudělám, protože jsem neprovedl nic špatného a všichni do vědí," řekl šéf Bílého domu.

Témata:  Donald Trump milost prezidenta USA Ali Muhammad

Aktuálně se děje

6. května 2024 18:12

Egyptské úřady: Hraniční přechod v Rafahu na jihu Pásma Gazy zůstává otevřený

Egyptské úřady oznámily, že hraniční přechod v Rafahu na jihu Pásma Gazy zůstává otevřený pro humanitární pomoc a pro průchody civilistů. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy