Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Putin v rozkladu? Provokativní obraz vyvolal rozruch, soud nařídil jeho zničení

Vladimir Putin
Vladimir Putin
Foto: kremlin.ru

Petrohrad - Portrét Vladimira Putina s názvemý Devět stádií rozkladu vůdce bude na základě soudního verdiktu zničen. Aktivistka, která tento obraz nesla na prvomájové demonstraci, musí jako trest zaplatit pokutu ve výši 160.000 rublů (asi 56.000 Kč).

Varja Michajlovová přišla se zmíněným portrétem do průvodu Strany mrtvých, což je - stejně jako výše zmíněný obraz - projekt umělecké skupiny Rodina (Vlast). Policisté ji zadrželi spolu se třemi dalšími demonstranty, kteří v průvodu rozvinuli vlajku v barvách sexuálních menšin. V jejich případě soud stíhání zastavil, uvedl server Newsru.com.

Všichni byli obvinění z porušení pravidel pořádání veřejných akcí, za což může v Rusku hrozit až 30 dnů za mřížemi a pokuta 300 tisíc rublů.

Obraz, který soud nařídil zničit, zobrazuje devět stádií prorůstání trávy skrze Putinovu portrétní fotografii. "Devět stadií rozkladu vůdce logicky musí skončit desátým - zničením," komentoval verdikt jeden ze souzených aktivistů Alexej Nazarov.

Stejný obraz začala umělecká skupina nabízet jako tričko - za 1300 rublů (přes 450 Kč).

Témata:  Vladimír Putin Rusko Petrohrad

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 15:50

Meteorologové kvůli vegetaci varují před nočním mrazem

Meteorologové dnes vydali výstrahu před mrazem ve vegetačním období, který místy udeří v noci ze středy na čtvrtek. Teploty klesnou až tři stupně pod nulu, upozornil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy