reklama

„Jsme opravdu šťastní, ale teď začíná opravdová práce. Je to důležitý, ale malý krok," uvedla pro agenturu Ritzau Lena Nyhus ze skupiny Intact Denmark.

Jak ale píší média, už teď je pravděpodobné, že petice požadující zákaz obřízky v parlamentu narazí. Dvě strany z celkově devíti parlamentních stran daly najevo, že návrh podporují, čtyři jsou proti. Dvě vládní strany informovaly, že jejich poslanci mají hlasovat podle svého přesvědčení. Ani v jedné z velkých stran ale nepanuje jednotný názor. 

Přesto se jí ale poslanci musí zabývat, podle dánských zákonů totiž mohou občané požadovat, aby parlament projednal nějakou otázku, když shromáždí minimálně 50 000 podpisů.

Petice, která cituje Úmluvu OSN o právech dítěte, požaduje šest let odnětí svobody pro osoby, které provádějí obřízky u chlapců mladších 18 let, pokud neexistuje lékařský důvod. Stejný trest hrozí od roku 2003 za mrzačení ženských pohlavních orgánů, tedy za ženskou obřízku.

„Společnost má zvláštní povinnost chránit základní práva dítěte, dokud nedosáhnou věku a vyspělosti, kdy si tuto odpovědnost převezmou," píše v petici. Parlament o ní bude hlasovat nejspíš až na podzim, a pokud by příslušný zákon prošel, stalo by se Dánsko prvním státem na světě, kde by byla obřízka nezletilých zakázána.

Zdravotníci uvádějí, že je v zemi ročně provedeno jeden až dva tisíce obřízek. Rituální odstranění předkožky novorozených chlapců praktikuje většina Židů a muslimů. Židovská komunita proti petici protestuje a upozorňuje, že rituál byl praktikován v Dánsku bez jakýchkoli problémů více než 400 let.

„Návrh vychází z představy, že Židé zneužívají děti,“ tvrdí si předseda dánské židovské obce Dan Rosenberg Asmussen. Varuje, že zákaz dětské obřízky by budoucím generacím židů v Dánsku zkomplikoval dodržování náboženského života.

Ozvali se také muslimové. „Ukazuje se, že existuje ochota podřídit právo na svobodné vyznání jiným svobodám. Příště se můžeme bavit o právu na nošení šátků, modlitbu, četbu Bible nebo návštěvu kostela o nedělích,“ upozornil Waseem Hussain z Dánského islámského centra.

Začátkem tohoto roku zvažoval zákaz obřízky také Island. Tento návrh však byl pozastaven díky opozici zákonodárců a mezinárodních protestů.