Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Manžel nezemřel kvůli problémům s kouřením, EU ale jeho fotku použila na krabičky cigaret. Žena sepisuje petici

Kouření, ilustrační fotografie
Kouření, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Vídeň – Žena z Rakouska, jejíž manžel zemřel na problémy, které nesouvisely s kouřením, tvrdí, že Evropská unie používá bez svolení jeho obrázek na smrtelné posteli na protikuřáckých varováních určených na krabičky od cigaret. Informuje o tom server The Local.

Žena a její rodina tvrdí, že manžel Franz Wegerer se nikdy cigarety ani nedotkl, proto se kvůli konzultaci obrátili na právníka. Uvedla to stanice ORF.

Evropská komise však popírá, že by muž na fotce byl ženin manžel a říká, že ve skutečnosti to je Němec, který dal svůj souhlas s vyfotografováním i s tím, k jakému účelu bude fotka použita.

#Austrian claims EU used photo of her dead husband - they deny it https://t.co/wzaRJW6daN #tobacco #smoking pic.twitter.com/c0gNkjV4N5

— The Local Austria (@TheLocalAustria) 2. června 2016

 

Mluvčí komise dodal, že ho celá věc velmi mrzí, ale že oba muži prostě pouze vypadají stejně.

Nemocnice AKH ve Vídni, kde byl pan Wegerer byl ošetřován před tím, než před dvěma lety zemřel, také uvedla, že snímek nebyl pořízen v areálu nemocnice.

Žena z Dolního Rakouska však uvedla, že si je jistá, že jde o jejího manžela. A tak iniciovala petici proti EU za použití obrázku, kterou podepsalo asi 130 přátel a známých rodiny.

Zákon EU o zveřejňování šokujících obrázků, které ukazují škody způsobené kouřením na cigaretových krabičkách, byl představen  před dvěma týdny. Podle nových pravidel musí obrázková zdravotní varování pokrývat 65% přední i zadní strany každého balení cigaret. Varování se musí objevit také v horní části kartonů cigaret.

Evropská komise popisuje nové předpisy jako „skutečný triumf a trvalý odkaz pro veřejné zdraví v EU". 

Krabičky s odpuzujícími fotkami se objeví i v České republice. Doprodej cigaret v dosavadních baleních by měl být možný následujícího půl roku. Postupně by se už ale za tři měsíce na krabičkách českých cigaret měla kromě psaného objevit i obrazová varování před škodlivostí kouření.

Témata:  EU kouření petice

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 12:42

Senát posunul nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů k prezidentovi

Senát ve středu na návrh zákonodárců ODS a TOP 09 rozhodl, že nebude projednávat nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů a umožní tak jejich přijetí. Senátoři vyřadili novelu občanského zákoníku z programu navzdory odporu lidovců. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy