Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Američané jsou připraveni dát KLDR bezprecedentní bezpečnostní záruky

USA
USA
Foto: Pixabay

Singapur - USA budou na summitu s KLDR požadovat úplnou, ověřitelnou a nezvratnou denuklearizaci. Za to jsou podle šéfa americké diplomacie připraveny poskytnout Severní Koreji bezprecedentní bezpečnostní záruky.

Washington chce severokorejskému režimu ukázat, že rozhodnutí vzdát se jaderných zbraní Pchjongjang neohrozí, ale bude mít přesně opačný efekt. "Spojené státy jsou připraveny Severokorejce ujistit, že denuklearizace není záležitost, která by pro ně měla špatný konec," řekl dnes ministr zahraničí USA Mike Pompeo. 

Odmítl ale sdělit, zda je prezident Donald Trump ochoten zvážit stažení 28.500 vojáků, které Spojené státy mají od korejské války z let 1950-53 na jihokorejském území. Právě to v minulosti KLDR při rozhovorech o ukončení svých jaderných zbrojních programů požadovala.

"Sankce vůči KLDR zůstanou v platnosti až do odstranění jaderných zbraní ze Severní Koreje. "Pokud diplomatická jednání mezi oběma zeměmi selžou, Washington sankce dále přitvrdí," dodal Pompeo.

Témata:  Severní Korea USA severokorejské zbraně

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 16:19

Policejní zásah ve škole na Tachovsku skončil zadržením jedné osoby

Policie v úterý po poledni zasahovala v jedné ze škol na Tachovsku v Plzeňském kraji. Zadržela mladého muže, který měl vyhrožovat dvěma osobám. Další podrobnosti k případu se policie teprve chystá zveřejnit. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy