Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

USA rozšířily protiruské sankce o další firmy, zasáhly i Prahu

Budova Kapitolu, (autor Martin Falbisoner)
Budova Kapitolu, (autor Martin Falbisoner)
Foto: Wikimedia Commons

Washington - Americké ministerstvo financí rozšířilo protiruské sankce na dalších pět společností a tři osoby. Podle ruské agentury TASS má jedna z firem odbočku v Praze.

Podle prohlášení ministra financí Stevena Mnuchina protiruské sankce zasáhly ruské právnické a fyzické osoby odpovědné za nelegální kybernetické aktivity a za materiální a technologickou podporu ruských tajných služeb. "Tyto subjekty přímo přispěly ke zdokonalení ruských kybernetických a podmořských špionážních aktivit ve spolupráci s (ruskou kontrarozvědkou) FSB, což ohrožuje bezpečnost USA a jejich spojenců," uvedl ministr.

Podle agentury AP je nově sankcím vystavena společnost Digital Security a dvě s ní spojené firmy a dále firmy Kvant Scientific Research Institute a Divetechnoservices. Tři manažeři poslední z nich byli rovněž zařazeni na sankční seznam.

Ruská agentura TASS napsala, že jedna z postižených firem má zastoupení v Praze. Jde o firmu ERPScan napojenou na společnost Digital Security specializující se údajně na problémy informační bezpečnosti. Kromě Prahy, kde má podle svých webových stránek divizi zaměřenou na vývoj a výzkum, má ERPScan odbočky v Amsterodamu a Tel Avivu. Kanceláře má společnost v kalifornském městě Palo Alto.

Témata:  USA protiruské sankce

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 13:40

Mrazivé počasí se v Česku zdrží: Zimní kabáty neodkládejte, přituhne

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve čtvrtek vydal dvě výstrahy před projevy zimního počasí, které jsou očekávány v následujících hodinách a dnech. Na většině území má v noci opět mrznout, na horách pak bude vydatně sněžit.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy