Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kiska ve své zprávě zkritizoval poměry na Slovensku, projev narušili kotlebovci

Andrej Kiska, slovenský prezident
Andrej Kiska, slovenský prezident
Foto: andrejkiska.sk **www.andrejkiska.sk**

Bratislava - Slovenský prezident Andrej Kiska dnes přednesl zprávu o stavu země. Upozornil mimo jiné na pochybení při vyšetřování vraždy investigativního novináře Jána Kuciaka a nedávné demonstrace. Projev hlavy státu narušili poslanci krajně pravicové strany Kotleba-Lidová strana Naše Slovensko (LSNS).

"Gauneři prosperující z kontaktů na veřejnou moc jsou produktem světa, který vrcholní političtí představitelé léta nechali růst a roztahovat se po Slovensku. Světa, z něhož profitovali a opírali o něj vlastní moc. Až se vymknul kontrole a nyní je drží v hrsti," uvedl Kiska.

Neochota postihnout mocné a léta potvrzované křivdy a nespravedlnosti vysvětlují podle prezidenta SR hněv, který pociťují mnozí lidé. "Nedůvěra vytvořila kontext, v němž si nemalá část veřejnosti myslí, že bez tlaku nebude stát schopen a ochoten pravdivě vyšetřit ani popravu dvou mladých lidí," řekl Kiska. 

Kiska také vybídl ministerstvo vnitra, aby zveřejnilo hodnocení průběhu vyšetřování Kuciakovy vraždy, na jehož začátku podle dřívějších informací slovenské prokuratury došlo k pochybením vyšetřovatele. Za amatérský prezident označil postup slovenské policie v souvislosti s její původní snahou získat při vyšetřování Kuciakovy vraždy informace z mobilního telefonu české novinářky Pavly Holcové.

Kiskův projev narušili kotlebovci, které šéf sněmovny Andrej Danko po přerušení prezidentova vystoupení vykázal z jednacího sálu sněmovny.

Témata:  Andrej Kiska Slovensko

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 10:02

Izrael kritizuje zprávu o neutralitě UNRWA

Izrael kritizuje zprávu o neutralitě Agentury OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA). Ta přišla v pondělí s informacemi, že Tel Aviv nikdy nevyjádřil obavy ze zaměstnanců UNRWA, jejichž seznam dostává každoročně od roku 2011.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy