reklama

Podle serveru Krone se do červencového cvičení zapojí asi 100 policistů, vojáků i pohraničníků. Oznámení o manévrech přišlo po bezpečnostní konferenci ve Slovinsku, na níž policisté z zemí podél balkánské migrační trasy varovali, že zaznamenali výrazný nárůst počtu hraničních přechodů.

Po skončení konference vedoucí rakouské kriminální policie Franz Lang oznámil, že situace na Balkáně je „kritická", protože asi 80 000 žadatelů o azyl v současné době prochází regionem směrem k západní Evropě.

„Všichni [na konferenci] dospěli k závěru, že je to důvod k obavám," uvedl s tím, že balkánské země včetně Albánie uvádějí, že počet příchozích migrantů se od minulého roku více než zdvojnásobil. „Jsou to většinou mladí muži cestující sami, mnozí z nich mohou být považováni za potenciální džihádisty," dodal Lang.

Ministr vnitra Herbert Kickl uvedl, že cvičení na hranicích ukáže, že země to myslí „vážně", pokud jde o zastavení ilegálního přistěhovalectví. „Musíme být připraveni na možnost náhlých, obrovských migračních toků,“ varoval s tím, že tato situace může nastat, pokud hraniční síly v zemích Balkánu ztratit kontrolu nad situací.

Jednotky nové hraniční skupiny nazvané „Puma" mají zajistit, že každá žádost o azyl bude podána ještě ve Slovinsku. „Nebudou tam žádní lidé, kteří by jim mávali a registrovali je,“ vzkazuje migrnatům Kickl z protiimigrantské Strany svobodných (FPÖ).

Kickl už před několika dny uvedl, že Rakousko v případě vyhrocení situace zavře hranice, aby se neopakovala krize z let 2015 a 2016. Tehdy se do Rakouska dostaly po takzvané balkánské trase z Řecka desetitisíce migrantů. Většina z nich ale pokračovala v cestě do Německa.