Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Německo umožní slučování rodin uprchlíků, změní ale pravidla

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Berlín - Německý parlament dnes schválil nový zákon. Rodinní příslušníci běženců, kteří mají takzvanou doplňkovou ochranu, budou moci od srpna znovu přicházet do spolkové republiky. Slučování rodin těchto migrantů bude ale omezeno počtem 1000 měsíčně.

Slučování rodin běženců, kteří nemají status uprchlíka, ale jen doplňkovou ochranu, velká koalice CDU/CSU a SPD v březnu 2016 na dva roky přerušila kvůli vysokému počtu migrantů, kteří v té době do Německa přicházeli. Letos v únoru tento stav vláda prodloužila až do konce července, a poté došla ke kompromisu, který slučování rodin opět umožnil.

Počítá s tím, že měsíčně do Německa bude přicházet maximálně tisícovka rodinných příslušníků běženců s doplňkovou ochranou. V případě dospělých migrantů jde o jejich manžele, či manželky a nezletilé děti. V případě mladistvých běženců o jejich rodiče.

Na sloučení rodiny naopak nebudou mít nárok lidé, kteří vstoupili do manželství až po útěku z domovské země, nebo osoby, které německé úřady považují za bezpečnostní hrozbu.

"Myslím, že jsme našli velmi rozumné řešení," řekl už dříve ministr vnitra Horst Seehofer (CSU), který se dlouhodobě stavěl za tvrdé omezení migrace do spolkové republiky. Odlišný názor mají opoziční Zelení a Levice, podle nichž je vládní návrh moc přísný, a také Alternativa pro Německo (AfD), která by slučování rodin v tomto případě zakázala zcela.

Témata:  Německo uprchlíci

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 13:40

Mrazivé počasí se v Česku zdrží: Zimní kabáty neodkládejte, přituhne

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve čtvrtek vydal dvě výstrahy před projevy zimního počasí, které jsou očekávány v následujících hodinách a dnech. Na většině území má v noci opět mrznout, na horách pak bude vydatně sněžit.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy