reklama

Dvaadvacetiletá Rizlaine Boularová a její matka čtyřiačtyřicetiletá Mina Dichová se již dříve přiznaly, že plánovaly teroristické útoky. Stalo se tak poté, co se jim policie dostala na stopu loni v dubnu během obhlídky potenciálních cílů v centru Londýna. Následující den pár podle policie zašel do supermarketu ve Wandsworthu na jihozápadě Londýna, kde si koupil balení tří kuchyňských nožů. Po jejich zatčení detektivové v elektronických přístrojí obou žen našli radikální islamistický obsah.

"Byly naplněny nenávistí a toxickou ideologií a byly odhodlány provést teroristický útok," uvedl zástupce komisaře londýnské policie Dean Haydon. "Kdyby uspěly, výsledkem by mohli být zabití či vážně zranění lidé," dodal.

Boularovou odsoudil londýnský soud na doživotí, z čehož si má odpykat nejméně 16 let. Dichová dostala 11 let a devět měsíců, uvedl Reuters.

Stanice BBC na svém webu připomněla, že počátkem června soud shledal vinnou z plánování teroristického útoku na Britské muzeum i mladší sestru Boularové, o výši trestu má však rozhodnout později. Osmnáctiletá Safaa Boularová je nejmladší britskou usvědčenou teroristkou z organizace Islámský stát. Kromě plánování útoku byla Boularová shledána vinnou rovněž kvůli pokusu odcestovat do Sýrie, kde se chtěla provdat za islamistického bojovníka.