Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tajné spiknutí muslimů ohrožuje Západ? Historik prozradil, co se skutečně děje

Muslimové
Muslimové
Foto: Pixabay

NÁZOR - Donald Trump nemá žádnou kvalifikaci pro prezidentský úřad, tudíž je sotva překvapivé, že si vybral tolik spolupracovníků, kteří nemají žádnou kvalifikaci pro vládnutí, deklaruje Max Boot v komentáři pro server Washington Post. Vojenský historik a mezinárodněpolitický analytik připomíná, že Trump se již zpočátku obklopil krajně pravicovými extremisty Michaelam Flynnem, Stevem Bannonem a Sebastianem Gorkou, kteří chovali nepřátelství vůči islámu a naopak sympatie k Rusku.

Fred Fleitz přichází

Uvedené postavy musely naštěstí odejít, ale jejich roli podle analytika zaplnili americký velvyslanec v Německu Richard Grenell, twitterový troll, jehož cílem je propagovat v Evropě trumpismus, a nový šéf štábu Národní bezpečnostní rady Fred Fleitz, který je znám pro šíření jedovaté protimuslimské nenávisti.  

Než se Fleitz koncem května ujal uvedené funkce, působil jako viceprezident Centra pro bezpečnostní politiku, think tanku, který je kritizován za propagaci protimuslimských uskupení typu Právní centrum pro chudé amerického jihu či Liga proti hanobení, poukazuje Boot. Vysvětluje, že jeho zakladatel Frank Gaffney, někdejší spolupracovník Ronalda Reagana, je zapálený konspirační teoretik, který naznačuje, že Barack Obama je utajený muslim, že logo Agentury pro protiraketovou obranu obsahuje muslimský půlměsíc a že Chris Christie, republikánský guvernér státu New Jersey, se dopustil velezrady, když jmenoval soudcem muslima.   

"Gaffney a jeho spolupracovníci dlouho tvrdí, že existuje rozsáhlé, tajné spiknutí egyptského Muslimského bratrstva s cílem zavést ve Spojených státech právo šaría," pokračuje historik s tím, že šaría je pro muslimy zhruba tím, čím pro halacha pro židy či kanonické právo pro katolíky. Gaffney tvrdí, že mezi agenty tohoto spiknutí je i dlouhodobá spolupracovnice Hillary Clintonové, rodačka z Michiganu Huma Abedinová, která vyrostla v Saúdské Arábii, připomíná Boot. Dodává, že na obranu Abedinové vystoupil i republikánský senátor John McCain, podle něhož útoky na její osobu nemají žádnou logiku, základ a důvod, a tudíž musejí přestat.

Expert dává McCainovi zapravdu, ale varuje, že takový apel nezabrání konspirátorům šířit obvinění v duchu honu na čarodějnice. Samotný Fleitz se od svého nástupu do Národní bezpečnostní rady sice snaží od podobných nenávistných postojů distancovat, což je však poněkud obtížné, jelikož je jedním ze šestnácti spoluautorů knihy s názvem Strategie zajištění svobody: plán na vítězství nad globálním džihádistickým hnutím, kterou vydalo Centrem pro bezpečnostní politiku v roce 2015, poukazuje Boot.  

Kniha popisuje "tajný plán" Muslimského bratrstva na likvidace západní civilizace zevnitř, nazývá ho "civilizačním džihádem", mezi jehož prvky patří "dialog mezi náboženstvími" a "vyhledání nemuslimských kleriků", kteří budou s odkazem na první dodatek americké ústavy argumentovat proti odpůrcům práva šaría, vysvětluje historik. Připomíná, že ty, kteří se opovažují mluvit s kazateli jiných náboženství či se odvolávat na ústavní ochranu náboženského vyznání, kniha označuje za lstivé muslimské rozvraceče.  

Bílý dům vede konspirační teoretik a šiřitel nenávisti

Dílo absurdně tvrdí, že 80% amerických mešit hájí "násilný džihád", a zlověstně volá po odebírání občanství "naturalizovaných Američanů", kteří se snaží prosazovat "normy v souladu s právem šaría do občanské společnosti", pokračuje analytik. Tvrdí, že je to stejné, jakoby měl být za "neamerické" jednání deportován každý, kdo hájí následování božího desatera.  

Strategie zajištění svobody také nabádá Kongres, aby vyhlásil válku "globálnímu džihádistickému hnutí" a jeho agentům zahrnujícím nejen skutečné teroristické skupiny, ale také Organizaci islámské spolupráce, neškodné mezinárodní organizaci sdružující většinově muslimské státy, uvádí Boot. Zdůrazňuje, že žádné takové hnutí sice neexistuje, jeho údajní agenti na americkém území mají být přesto pozatýkáni a následně deportováni či uvězněni na Guantánamu.

Trumpova administrativa vydala prohlášení, že uvedená kniha "neodráží přesně Fleitzovy názory", což historik považuje za irelevantní, jelikož v díle nejsou jednotlivé kapitoly spojené s konkrétními autory a Fleitz jako jeden z nich nese kolektivní zodpovědnost za celý text. Fleitz se sice na Twitteru snaží distancovat od kritiky mešit či výzev k deportaci amerických muslimů a odebírání jejich občanství, přiznává Boot. Ptá se ovšem, proč tedy přispěl do knihy šířící takové myšlenky.

I kdyby se Fleitz nyní oprostil od takových předsudků, nedistancuje se od širšího hnutí, které považuje muslimy za vnitřní nepřátele, konstatuje odborník. Připomíná, že podle televize CNN Fleitz nadále obhajuje šiřitele protimuslimské nenávisti, jakými jsou Robert Spencer, podle něhož nelze smysluplně rozlišit pokojné muslimy od džihádistů, či Pamela Gellerová, která jednou nesla transparent s nápisem: "Ukončete veškerou pomoc islámským zemím."

"Naneštěstí, Fleitz je kvůli svým protimuslimským názorům v Trumpově administrativě jako doma," deklaruje expert. Připomíná, že podobné postoje evidentně sdílí i Fleitzův nadřízený John Bolton, který v uplynulých pěti letech předsedal protimuslimskému think tanku Gatestone Institute známému pro časté šíření lživých zpráv, například tvrzení o " hromadně znásilňujících muslimských ganzích", kteří z Británie činí "islámskou kolonii".

Skutečnost, že nenávist šířící konspirační teoretici obsazují významné pozice v Bílém domě, označuje Boot za ostudnou. Pokládá však otázku, co lze očekávat, když i tu nejvyšší pozici zastává nenávist šířící konspirační teoretik.

Témata:  USA Donald Trump muslimové

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 21:33

Julia Navalná je na seznamu 100 nejvlivnějších lidí světa časopisu Time

Julia Navalná, vdova po zesnulém ruském opozičním vůdci Alexeji Navalném, hovořila pro časopis Time o svém rozhodnutí vstoupit do politiky poté, co se objevila na obálce jeho posledního čísla, které je věnováno stovce nejvlivnějších lidí světa.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy