Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ukrajina má problém s korupcí: Je načase s tím skoncovat, burcuje bývalý ministr

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Kyjev – Vysoká míra korupce bývá často jednou z hlavních kritik, které současné ukrajinské vedení čelí. Bývalý ukrajinský ministr financí Aivaras Abromavičius pro think tank Atlantic Council varuje, že je nutné proti této korupci zakročit a přestat váhat ohledně privatizace.

„Státem vlastněné podniky jsou Achillovou patou Ukrajiny. Jsou místem, kde se politická korupce kvůli bratříčkování a zákulisním dohodám vymyká kontrole. Je načase s tím skoncovat a jediným opravdovým řešením je privatizace," vysvětluje ve své analýze Abromavičius.

„Nikdo se nikdy nestal populárním díky prodeji státního majetku a načasování nikdy není zcela správné. Ale tyto společnosti postupně ztrácí podíl na trhu i zákazníky, jejich ztráty pouze rostou a jejich tržní hodnota s každým dalším rokem klesá."

„Rychlý proces privatizace za přísného dodržování profesionálních a transparentních standardů nejen pomůže proti korupci – problému, který nejvíce brání Ukrajině v úspěchu, ale také pomůže tyto společnosti modernizovat, přinese čerstvý kapitál, pomůže s obnovou ekonomiky a vytvoří nová pracovní místa," uvádí dále Abromavičius.

Vysvětluje, že se na Ukrajině nachází 3 350 státních podniků, ale jen 1 824 z nich je v provozu. Varuje také, že ačkoliv po událostech na Euromajdanu došlo ke značným snahám o reformu státních podniků, privatizace zatím vázne. V letech 2015 a 2016 nebyla privatizována žádná státní firma.

„Bohužel tu nebyl dostatek politické vůle k tomu, aby se s privatizací pohnulo. Mezinárodní měnový fond proto pro vyřešení tohoto uvíznutí v mrtvém bodě musí vést privatizaci jako klíčovou podmínku. Jak je na Ukrajině běžně zvykem, ty nejlepší věci se dějí s troškou tlaku zvenčí," dodává.

Témata:  Ukrajina korupce privatizace

Aktuálně se děje

2. května 2024 10:02

Hamás odmítl další nabídku Izraele na příměří

Islamistické hnutí Hamás odmítá současný návrh dohody o příměří a propuštění rukojmí v pásmu Gazy, chce však pokračovat v jednáních. S odvoláním na izraelská média o tom informovala agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy