Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kdo vyvolal jednání mezi Trumpem s Kimem?

Donald Trump
Donald Trump
Foto: kremlin.ru

New York - Kroky, které vedly v nedávný americko-severokorejský summit, odstartoval americký podnikatel. Ten na žádost Severokorejců kontaktoval zetě a poradce Donalda Trumpa Jareda Kushnera.

Napsal to dnes list The New York Times s odvoláním na americké úřední zdroje.

Finančník Gabriel Schulze se podle newyorského deníku specializuje na obchodování na exotických trzích, kromě KLDR je to Mongolsko nebo Etiopie. V Pchjongjangu si vytvořil síť užitečných kontaktů. S Trumpovou rodinou se seznámil před několika lety, když americký realitní magnát a budoucí prezident zkoumal možnosti byznysu v asijských zemích.

Schulze podle The New York Times oslovil Kushnera loni v létě s tím, že severokorejské vedení má o summit zájem. Sám Kushner se ale ve věci dál přímo neangažoval, o iniciativě jen informoval tehdejšího šéfa Ústřední zpravodajské služby (CIA) Mikea Pompea.

Proč neoslovil ministerstvo zahraničí, není podle newyorského listu jasné. Důvodem možná byly nedobré Kushnerovy styky s tehdejším ministrem Rexem Tillersonem, jehož Pompeo později ve funkci nahradil.

Témata:  Donald Trump USA

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy