Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pentagon vytvoří nezávislou sekci vesmírných sil

Pentagon
Pentagon
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Washington - Americké ministerstvo obrany vytvoří nezávislou sekci vesmírných sil, která bude rovnocenná s ostatními armádními složkami. Oznámil to dnes prezident Donald Trump.

Podle něj Spojené státy oživí svůj vesmírný program, aby hrály v konkurenci Ruska nebo Číny vedoucí roli. Jedním z cílů je návrat amerických astronautů na Měsíc či dosažení Marsu, uvedl Trump.

"Když jde o obranu Ameriky, nestačí pouhá americká přítomnost ve vesmíru. Potřebujeme americkou dominanci ve vesmíru," prohlásil podle agentury Reuters prezident před zasedáním sboru pro otázky amerického vesmírného programu. USA, které v posledních letech mimo jiné z finančních důvodů omezily výdaje spojené s vesmírným programem, podle Trumpa nesmějí dopustit, "aby nás vedly Čína, Rusko a další země".

"Budeme mít vzdušné síly a budeme mít vesmírné síly, oddělené, ale rovnocenné," prohlásil prezident. Vesmírné síly budou vedle letectva, námořnictva, pozemního vojska, zvláštních námořních jednotek a pobřežní stráže šestou samostatnou armádní sekcí.

Témata:  USA Donald Trump Pentagon

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 14:22

Senátor: Ukrajina by mohla dostat dalekonosné střely ATACMS za pár dní

Podle předsedy senátního výboru pro zpravodajské služby Marka Warmera budou v právě schváleném balíčku 61 miliardové pomoci pro Ukrajinu také taktické rakety ATACMS s doletem až 300 km. Tuto informaci potvrdil v rozhovoru pro televizi CBS.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy