Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump v Kongresu bojoval za reformu imigrace, v současných zákonech jsou prý mezery

Donald Trump, 45. prezident USA
Donald Trump, 45. prezident USA
Foto: ABC News

Washington - Americký prezident Donald Trump při schůzce s republikánskou většinou v Kongresu naléhal na přijetí reformy přistěhovaleckých předpisů. Spojenými státy momentálně otřásají důsledky politiky "nulové tolerance". Šéf Bílého domu připustil, že rozdělování rodin "určitě není přitažlivé téma a působí špatně",

Trump řekl, že vzhledem k sílící nevoli nad oddělováním dětí od migrantů dopadeným na mexicko-americké hranici podpoří kterýkoliv z imigračních zákonů, které projdou Sněmovnou reprezentantů. "Máme jen jednu příležitost, abychom to udělali," apeloval na republikány, kteří se už měsíce snaží dospět ke konsensu mezi konzervativci a umírněnými.

Od počátku května došlo k oddělení více než 2300 dětí od rodičů. Záběry na mladé lidi v klecích a nahrávky dětského nářku budí hněv na domácí scéně od představitelů církví po vlivné podnikatele, jakož i kritiku z ciziny. Podle průzkumu Reuters/Ipsos tuto politiku podporuje méně než třetina Američanů, zatímco proti ní se staví 56 procent dotázaných.

Trump udělal z tvrdého postoje proti přistěhovalectví ústřední bod své volební kampaně a důrazně hájí kroky své vlády, která zavedla politiku "nulové tolerance" a přísného prosazování přistěhovaleckých předpisů. Vinu za rozdělování rodin ale svaluje na demokraty, jejich údajnou laxnost a na "mezery v zákonech" - přestože Trumpovi republikáni mají většinu v obou komorách Kongresu. 

"Máte děti, pane prezidente? Chcete, aby vaše děti byly odděleny?" pokřikoval jeden z demokratických zákonodárců během živelné interpelace na chodbách Kapitolu. Prezident tyto dotazy ponechal bez odpovědi a spokojil se s tím, že zamával na kamery. Před novináři si později pochvaloval "vynikající setkání" s republikány.

Témata:  Donald Trump Kongres Spojených států amerických (United States Congress) přistěhovalectví

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 12:42

Senát posunul nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů k prezidentovi

Senát ve středu na návrh zákonodárců ODS a TOP 09 rozhodl, že nebude projednávat nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů a umožní tak jejich přijetí. Senátoři vyřadili novelu občanského zákoníku z programu navzdory odporu lidovců. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy