Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tragédie na Sumatře: Při lodním neštěstí zmizelo 178 lidí, vyplavalo jen oblečení

Indonésie
Indonésie
Foto: INT

Jakarta - Po pondělním lodním neštěstí, k němuž došlo na jezeře Toba na indonéském ostrově Sumatra, se pohřešuje nejméně 178 osob. Potvrzeni jsou tři mrtví, 18 osob se podařilo zachránit. Rodiny pohřešovaných kritizují vládu, že není schopna prosadit dodržování základních bezpečnostních opatření v lodní dopravě.

Dřevěné plavidlo, které v pondělí ztroskotalo, bylo podle svědků přetížené pasažéry. Vezlo údajně také několik desítek motocyklů. Seznam nákladu a cestujících ale nebyl sepsán a úřady od nehody několikrát zvýšily bilanci pohřešovaných na základě informací od příbuzných, kteří po katastrofě přispěchali k jezeru.

"Je možné, že mnoho obětí se stále nachází uvnitř potopené lodi," uvedl policejní šéf provincie Severní Sumatra Paulus Waterpau.

Indonésanka Suwarniová, jejíž 20letý syn s přítelkyní byli na lodi, kritizovala záchranné a pátrací práce jako pomalé a neefektivní. "V hlavě mi víří miliony otázek a nemůžu spát. Proč na plavidlo určené jen pro 50 lidí dovolili naložit skoro 200 osob plus desítky motorek?" řekla Suwarniová.

Potápěči po pohřešovaných pátrají v hloubce 25 metrů a nasadí také roboty schopné dostat se až 200 metrů pod hladinu. Do záchranných operací je zapojeno 350 lidí. V uplynulých dnech našli kusy oblečení a zavazadla, ale jen tři oběti.

Přeživší Juwita Sumbayaková uvedla, že na stejné lodi cestovala přes jezero mnohokrát, v pondělí ale bylo plavidlo silně přetížené kvůli svátku íd al-fitr, který muslimové slaví po skončení postního měsíce ramadánu. 

Témata:  lodní nehody Indonésie

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 19:55

Právníci Navalného zůstanou ve vyšetřovací vazbě další dva měsíce

Soud v Moskvě rozhodl, že právníci zesnulého ruského opozičního politika Alexeje Navalného zůstanou ve vyšetřovací vazbě další dva měsíce. Oznámila to stanice Rádio Svobodná Evropa (RFE/RL).

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy