Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump zařadil zpátečku. Dekretem zrušil rozdělování rodin migrantů

Donald Trump, 45. prezident USA
Donald Trump, 45. prezident USA
Foto: ABC News

Washington - Americký prezident Donald Trump dnes dekretem zrušil rozdělování rodin uprchlíků zadržených na hranicích bez dokladů. Tato praxe vyvolala v minulých dnech tvrdou kritiku ze strany demokratů, liberálních médií, ale i části republikánských kongresmanů

Kritici vyčítali Trumpovi, že zneužívá osud malých dětí k tlaku na Kongres, aby schválil konzervativní reformu migračních zákonů. O dvou návrzích novely má ve čtvrtek americký Kongres hlasovat, výsledek je ale podle médií nejistý.

"Jde o to, držet rodiny pohromadě, a zároveň zajistit velmi mocné a silné hranice," prohlásil Trump při podpisu dekretu. Zdůraznil, že jeho dosavadní politika nulové tolerance vůči nelegální migraci se nemění.

Jeho nařízení ukládá úřadům, aby rodiny migrantů nerozdělovaly a řešily jejich kauzy přednostně. S budováním přístřeší pro internované má pomoci ministerstvo obrany, uvažuje se o využití čtyř vojenských základen.

Na hranicích s Mexikem bylo od května internováno odděleně od rodičů kolem 2300 dětí, zejména ze Salvadoru, Hondurasu a dalších středoamerických států. 

Odebrání dětí rodičům migrantů žádný americký zákon nenařizuje. Je důsledkem rozhodnutí ministerstva spravedlnosti USA z letošního května, podle něhož ilegální přechod hranice není přestupkem trestaným administrativně, ale trestným činem postižitelným vazbou. Děti podle zákonů USA rodiče do věznice následovat nesmějí.

Témata:  Donald Trump přistěhovalectví USA

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.