reklama

Stovky tisíc lidí se rozhodly přispět nevládním organizacím, které pomáhají rodinám rozdělených nekompromisní politikou Bílého domu vůči ilegálním přistěhovalcům. Největší sbírka dosáhla dnes v poledne skoro 16 milionů dolarů (357 milionů Kč)

Charlotte a Dave Willnerovi, rodiče rovněž dvouleté holčičky, původně doufali, že pomohou jedné rodině, vyberou jen 1500 dolarů (33.500 Kč) a ty předají texaské nevládní organizaci RAICES, která poskytuje právní pomoc migrantům. V jednu chvíli ale na účtu přibývalo i 4000 dolarů (89.000 Kč) za minutu.

"Co začalo jako naděje pro jednu osobu, která by se díky penězům mohla spojit se zbytkem rodiny, se změnilo v hnutí, které pomůže obrovskému množství lidí," uvedli Willnerovi ve svém prohlášení. "Bez ohledu na sympatie k nějaké politické straně, oddělování dětí od rodičů na hranicích zasáhlo mnoho z nás," dodali. Peníze do sbírky poslalo více než 400.000 lidí ze Spojených států i zbytku světa.

"Fotografie malé dívky, která pláče, zatímco její matku prohledávají, mnou naprosto otřásla," napsala na facebookovou stránku organizace RAICES Natalia Barnesová z Nového Zélandu. 

Texaská organizace finance použije nejen na sloučení rodin a na právní pomoc migrantům, ale že také zřídí fond pro více než 2300 dětí většinou ze Salvadoru a Hondurasu, které byly od května na hranicích s USA odebrány rodičům.