Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Další Trumpův mítink provázely střety. Miliardář se pustil do soudce

Donald Tump
Donald Tump
Foto: Pixabay

San Jose (USA) - Čtvrteční setkání Donalda Trumpa s voliči opět doprovázely střety. Předpokládaný republikánský favorit má na svém kontě další verbální útok. Osočil ze střetu zájmů soudce, který řeší žaloby z podvodu podané na Trumpův projekt virtuální univerzity.

Dav v San Jose o několika stovkách demonstrantů vykřikoval hesla proti Trumpovi a mával mexickými vlajkami.

Miliardář mezitím svým příznivcům přislíbil, že jako prezident zastaví pašování drog přes hranici s Mexikem, kde postaví zeď, za kterou Mexiko Američanům zaplatí. "Tu zeď postavíme, o tom ani nepochybujte," řekl Trump. "Postavit zeď", skandovali následně Trumpovi voliči.

Zda policie ve čtvrtek někoho zadržela, není podle Reuters jasné. Zveřejněná videa a fotografie nicméně ukazují, že došlo ke strkanicím i na házení vajíček.

Zdroj: YouTube

Při podobném setkání v San Diegu na konci května zadržela policie kvůli násilnostem více než desítku lidí. V březnu dokonce Trump kvůli potyčkám v Chicagu, kde byli zraněni dva policisté, ani nevystoupil.

V rozhovoru s listem The Wall Street Journal realitní magnát řekl, že soudce Gonzalo Curiel je mexického původu, což může jeho rozhodování ovlivnit.

"Stavím zeď. S tím souvisí konflikt zájmů," řekl Trump na adresu federálního soudce, který se narodil v USA mexickým rodičům.

Curielova kancelář uvedla, že se k záležitosti nehodlá vyjadřovat. Soudcův starší bratr Raul ale prohlásil, že Gonzala Trumpovy výroky nijak z míry nevyvádějí. Rozhořčení vyjádřili ale mnozí právníci, kteří miliardářova slova označili za urážku nezávislého soudnictví.

Soudní pře, které Trump čelí, se týkají internetové vzdělávací společnosti Trump University, která se nyní jmenuje Trump Entrepreneur Initiative. Společnost přes internet nabízela různé podnikatelské kurzy. Problém souvisí s použitím slova univerzita v názvu, neboť studenti a zájemci o výuku se tak podle žaloby mylně domnívali, že jde o opravdovou univerzitu s příslušnou akreditací.

Podvedeno bylo podle žaloby přes 5000 lidí, kteří na zápisném na semináře o Trumpových investičních technikách zaplatili až 35 tisíc dolarů..

Témata:  Donald Trump USA

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 19:44

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy

Vláda Petra Fialy ve Sněmovně

Vláda rozhodla o pokračování podpory firmám, které exportují na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.