reklama

Koncem dubna vyvolal verdikt soudu masové demonstrace po celém Španělsku, protože soud neuznal, že šlo o znásilnění, jak tvrdí prokuratura. I po dnešním rozhodnutí soudu jsou podle místních médií svolány demonstrace do měst po celé zemi.

Podle soudu může pětice mladíků po zaplacení 6000 eur (asi 154.000 korun) opustit vězení, musí se ale třikrát týdně hlásit soudu v místě pobytu. Nesmí vstoupit do regionu Madrid, odkud pochází oběť jejich činu, s níž nesmí komunikovat. Také nesmí bez povolení soudu opustit zemi.

Pachatelé, kteří pochází ze Sevilly, jsou ve vězení od července 2016. Zatčeni byli v Pamploně krátce poté, co společně sexuálně zneužili tehdy osmnáctiletou dívku. Pětice, která se na sociální síti sama označovala jako La Manada (Smečka), si událost natočila na video mobilním telefonem.

Podle prokuratury se mladíci dopustili znásilnění, žádala pro ně proto téměř 23 let vězení. Soud je ale potrestal jen za opakované sexuální zneužití, protože se podle něj neprokázalo násilí ani vyhrožování. Prokuratura i odsouzení se proti verdiktu odvolali.

Verdikt vyvolal ve Španělsku masové demonstrace proti násilí na ženách a plnil dlouho přední stránky novin. I dnešní rozhodnutí soudu vyvolal nesouhlasné reakce na sociálních sítích a okamžitě byly svolány demonstrace na dnešní večer i další dny, mimo jiné do Madridu, Barcelona, Zaragozy, Sevilly či Salamanky.

Propuštění pětice mužů na svobodu kritizovala například i ministryně andaluské regionální vlády Lina Gálvezová i vládní socialistická strana.