Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tisíce Slováků protestují proti vládě i poměrům v zemi

Bratsilava, Slovensko
Bratsilava, Slovensko
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Bratislava - Několik tisíc lidí přišlo dnes do centra Bratislavy na další ze série protestů proti poměrům na Slovensku i proti nové vládě premiéra Petera Pellegriniho.

Zájem veřejnosti o účast na demonstracích, které začaly po únorové vraždě novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky a kterých se dříve účastnily desítky tisíc obyvatel země, postupně ovšem opadl.

Aktivisté z nevládní iniciativy Za slušné Slovensko svolali nejnovější pochod ulicemi slovenské metropole a shromáždění v centru města při příležitosti třech měsíců od jmenování Pellegriniho vlády. Nový kabinet vystřídal předchozí vládu premiéra Roberta Fica, který podal demisi v zájmu řešení politické krize po zmiňované dvojnásobné vraždě.

"Naše požadavky nejsou naplněny. Vražda dvou nevinných mladých lidí stále není vyšetřena, vláda není důvěryhodná. Tato vláda nepředstavuje pro nás žádnou změnu, tato vláda si zaslouží známku nedostatečnou," řekli z podia hlavní organizátoři protestů Karolína Farská a Juraj Šeliga. V projevu hovořili také o neřešení problémů ve školství, zdravotnictví či zemědělství a také o nedostatečném vyšetřování různých kauz.

Témata:  Slovensko

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy