Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Děloha na prodej? Policie v Kambodži osvobodila 33 žen těhotných pro čínské klienty

těhotenství
těhotenství
Foto: Pixabay

Phnompenh - Při policejní razii v kambodžské metropoli bylo nalezeno 33 žen těhotných pro čínské zákazníky. Zadrženo bylo pět osob včetně čínského šéfa ilegálního podniku. Jsou obviněni z obchodování s lidmi a ze zprostředkování náhradního mateřství.

Kambodža je oblíbenou mezinárodní destinací pro páry, které nemohou mít děti a snaží se je získat prostřednictvím náhradního mateřství. Usilují o to, přestože aktivity spojené s takzvaným pronajímáním dělohy jsou v této asijské zemi od roku 2016 zakázány.

Šéf úřadu pro boj proti obchodování s lidmi Keo Thea upřesnil, že pětici zadržených tvoří čtyři Kambodžanky a čínský šéf ilegálního podniku. 

Těhotné ženy podle něj v této chvíli obviněné nejsou. "Děti by měly porodit pro čínské občany," řekl Theo a dodal, že každé z těchto náhradních matek bylo slíbeno 10.000 dolarů (221.000 korun). Podle smlouvy po otěhotnění každá dostává hned 500 dolarů a po předání dítěte 300 dolarů měsíčně až do celkové domluvené částky.

Čínské zdravotnické úřady odhadují, že po uvolnění politiky jednoho dítěte má v zemi nárok na druhé dítě 90 milionů párů. Oficiální statistiky o počtu čínských dětí přivedených na svět náhradními matkami neexistují, ale média tvrdí, že je jich každý rok přes 10.000.

Témata:  Kambodža obchodování s lidmi těhotenství

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:15

Zasedání Rady NATO – Ukrajina proběhne už v pátek, hlavním tématem bude protivzdušná obrana

Zasedání Rady NATO – Ukrajina, o které požádal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, se uskuteční v pátek. Zelenskyj by měl jednat s ministry obrany členských zemí Aliance, oznámil její generální tajemník Jens Stoltenberg.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy