Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump zpochybňuje utrpení dětských imigrantů oddělovaných na hranicích od rodičů

1. Prezidentská debata: Hillary Clinton a Donald Trump
1. Prezidentská debata: Hillary Clinton a Donald Trump
Foto: ABC News

Washington - Americký prezident Donald Trump zpochybňuje utrpení dětských imigrantů oddělovaných na hranicích od rodičů. Opravdovými oběťmi imigrační krize v USA jsou podle něj rodiny obětí vražd spáchaných ilegálních přistěhovalci. Trump často tvrdí, že přistěhovalci zvyšují kriminalitu. Odborné studie to však neprokázaly.

Trump čelil rostoucí mezinárodní i domácí kritice za politiku, v jejímž důsledku bylo na hranici více než 2000 dětí migrantů odděleno od rodičů. Tento týden nakonec opatření zrušil. Asi 2000 dětí je podle AP stále odděleno od rodičů.

"Slyšíte druhou stranu, nikdy neslyšíte tuto stranu," uvedl Trump v projevu před desítkami rodin, jejichž příbuzní byli zavražděni migranty bez dokumentů. Tyto rodiny obětí Trump označoval za "andělské". Zdůraznil, že rodiny migrantů, které byly rozděleny na hranicích, se na rozdíl od andělských rodin se svými blízkými opět setkají.

"Nesmíme dopustit, aby naši zemi obsadili nelegální imigranti, zatímco demokraté vypráví falešné příběhy o smutku a trápení v domnění, že jim to pomůže ve volbách. (Barack) Obama a další čelili stejné situaci a neudělali nic!" napsal později Trump na twitter.

Tvrzení, že šlo o falešné příběhy zřejmě souviselo s tím, že plačící dvouletá dívka z Hondurasu, které se objevila na fotografii časopisu Time, a stala se tváří současné krize, nebyla oddělena od rodičů, ale plakala, když její matku zastavila americká pohraniční stráž. Časopis Time nicméně uvedl, že si za fotografií stojí, jelikož zachycuje, "co je v této chvíli v sázce".

Skandál kolem fotky komentovala s rozhořčením řada republikánů. Mluvčí Bílého domu Sarah Huckabeeová Sandersová napsala na twitteru, že "je ostudné, jak demokrati a média, zneužili fotografii této malé dívky ke svým zájmům". 

Řada demokratů tvrzení Trumpa odmítla. Kongresman Peter Welch prezidentovy výroky označil za bizarní a řekl, že texaské centrum pro příjem migrantů, které navštívil, "není nic jiného než vězení".

Na obranu své imigrační politiky Trump často i v průběhu předvolební kampaně tvrdil, že migranti představují vysoké bezpečnostní riziko. Americké ministerstvo spravedlnosti - podle AP nikoliv náhodou - v pátek zveřejnilo obžalobu 11 údajných členů gangu MS-13, kteří ve Virginii zřejmě zavraždili dva teenagery. Všichni podezřelí jsou ze Salvadoru.

Americký prezident ve svém projevu rovněž citoval statistiky, aby podložil své tvrzení, že mezi přistěhovalci bez dokumentů je vyšší zločinnost. Nejenže Trumpovu tvrzení odporuje řada studí v uznávaných vědeckých časopisech, ale čísla, která uvedl byla zavádějící. Podle AP například nezmínil, že asi polovina zatčených imigrantů, o kterých hovořil, se ocitla za mřížemi za nenásilné zločiny, včetně nelegální migrace. Studie konzervativního ústavu Cato Institute zjistila, že v místech, kde je vyšší podíl přistěhovalců bez dokladů, není vyšší zločinnost.

Témata:  Donald Trump přistěhovalectví USA

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy